Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

100 koronavírus fertőzéses esetet regisztráltak Hargita megyében. 78 személy van kórházban

Hargita megyei helyzetjelentés, 2020 május 21

Foto: Forbes.ro

Hargita megye szintjén a koronavírus terjedésének megelőzésére tett intézkedések követése, 2020 május 21:

–        137 személy van intézményes karanténban

–        867 személy elhagyhatta a karantént

–        1219 személy van otthoni elkülönítésben, 147-el többen az utóbbi 24 órában

–        5173 személy hagyhatta el az otthoni elkülönítést egész intervallumban

A járvány kezdete óta összesen 6392 személy otthoni elkülönítését rendelték el.

Hargita megyében 100 koronavírus fertőzést igazoltak, 21 személy meggyógyult, egy személy meghalt, és 78 személy orvosi felügyelet alatt áll a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban és a székelyudvarhelyi kórházban.

Folyamatban van a fertőzött személyekkel érintkezett személyek járványügyi kivizsgálása, továbbá elrendelték a tünetmentes kontaktszemélyek otthoni elkülönítését.

A teszteket az Országos Közegészségügyi Intézet által létrehozott COVID-19 tesztelési algoritmusnak megfelelően hajtják végre.

Az elmúlt 24 órában a Belügyminisztérium, a Nemzetvédelmi Minisztérium és a székelyudvarhelyi, maroshévízi és gyergyószentmiklósi helyi rendőrségek integrált rendszerben tevékenykedtek az új koronavírus elterjedése ellen, és a bűncselekmények elbátortalanítása érdekében.

 

2020 május 20- án a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség 116 otthoni elkülönítésben levő személyt ellenőrzött. 11 büntetést róttak ki, egyet a 61-es törvény és tízet más kihágásokért a COVID- 19 kontextusában, összesen 8.250 lej értékben.

36 rendőr, 6 autóval 4 akcióban vett részt.

8 büntetést róttak ki, összesen 6.235 lej értékben.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség a következő tevékenységekben vett részt: őrjáratok a közrend fenntartása érdekében négy megyei jogú városban rendőrökkel vagy katonákkal közösen, karantén- központok és elkülönítő központok körül, illetve a járványügyi szűrősátrak körül.

Románia Parlamentjének 5/2020-as határozata értelmében elrendelték a maszkviselés kötelező voltát zárt nyilvános terekben, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen, az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium közös rendeletében leszögezett feltételek mellett.

Kivételt képeznek: a szervezet oxigénellátását megnehezítő bántalmakban szenvedő személyek; öt évesnél kisebb gyermekek; nehéz munkakörülmények között dolgozók/nehéz fizikai munkát végző dolgozók; tanulók és egyetemisták az órák alatt, ha betartják a megfelelő távolságot; az irodában egyedül dolgozó alkalmazott, vagy ha megvan a 2 méter távolságok a személyek között, szellőztetnek két óránként és fertőtlenítik a felületeket; tévébemondók és meghívottaik a 3 méter távolság betartása esetén; nyilvános beszédet tartók a 3 méter távolság betartásával.

Viselés alatt ne fogdossuk a maszkot, annak el kell fednie az orrot és a szájat, és négyóránként cserélni kell. A munkahelyre történő belépéskor az alkalmazottak járványügyi szűrésen és kézfertőtlenítésen esnek át. A járványügyi szűrés a következőkből áll: testhőmérséklet- mérés érintésmentes hőmérővel (a hőmérséklet nem haladhatja meg a 37,3 Celsius fokot); légzőszervi tünetek megfigyelése (gyakori köhögés és tüsszentés, megváltozott általános állapot) ha a hőmérséklet meghaladja a 37,3 Celsius fokot, javasolt a hőmérséklet ismételt mérése egy 2- 5 perces szünet után); ha kiderül, hogy 37,3 C feletti hőmérsékletet tartósan fennáll és / vagy egyéb légzőszervi tünetek vannak jelen, akkor az illető személyt a családorvoshoz irányítják.

Csak hiteles forrásból tájékozódjanak!

Tartsák be a hatóságok ajánlásait!

Hargita Megye Prefektusi Hivatalának sajtóirodája

 

 

 

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük