Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Január 11 akciódús nap volt a Hargita megyei katonai tűzoltók számára

 

Tegnap, január 11-e megterhelő nap volt a Hargita megyei tűzoltók számára. Tűzoltás, pirotechnikai küldetés, elsősegélynyújtás csak néhány példa a Hargita megyei megmentők 16 bevetéséből, az elmúlt 24 órában. Így 15 fő részesült a SMURD személyzetének ellátásában. Ezeken a helyzeteken kívül a tűzoltók beavatkoztak 2, a koromtól tisztítatlan kémények által okozott ellenőrizetlen égés oltására, amelyek Homoródfürdőn egy háznál és egy maroshévízi társasháznál keletkeztek. Ha ezek a tüzek nem is okoztak jelentős anyagi kárt, a veszély fennállt, és ha nem veszik észre és nem hárították volna el őket időben, a tetők lángba borultak volna.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség egyúttal emlékezteti a polgárokat az ilyen típusú tüzek megelőzésére irányuló intézkedések meghozatalára vonatkozó ajánlásokra, különösen az alacsony hőmérsékleti időszak óta:

A kémények ellenőrzése, javítása, hőszigetelése és időszakos tisztítása kötelező;

A kéményeket rendszeresen meg kell tisztítani, hogy eltávolítsák a koromlerakódásokat, amelyek meggyulladhatnak vagy eltömíthetik a kivezető csöveket;

A kéményeket el kell szigetelni a padlás vagy a tető éghető elemeitől (gerendák, fapadló és hasonlók).

Szintén tegnap került sor az idei év első fel nem robbant lőszerhatástalanítási küldetésre. Az ISU Hargita pirotechnikai legénységét Csíkszereda Szécseny térségébe vezényelték ki, miután több lőszerelemet talált egy erre feljogosított kereső. A pirotechnikusok egy PG-7 gránátvetőt és 10 darab, 7,92 mm átmérőjű gyalogsági töltényt azonosítottak, amelyek valószínűleg a második világháborúból származnak. A tűzoltók ezeket elszállították és biztonságosan tárolják a későbbi megsemmisítésig.

Hargita megyében 2021-ben 20 pirotechnikai küldetést követően közel 2000 lőszert találtak. Robbanó lövedékek, támadó- vagy védekező gránátok, gránátvető, páncéltörő akna vagy gyalogsági lőszerek, amelyek mindegyike veszélyes lehetett volna, ha akik megtalálták, nem hívják a 112-t.

Ha fel nem robbant lőszert talál, kövesse az alábbi szabályokat:

ne érintse meg a lőszert kézzel vagy más tárggyal!

ne ütögesse és ne mozgassa a talált lőszert!

ne dobja a lőszert a tűzbe!

ne szerelje szét a robbanófejeket vagy más alkatrészeket!

ne vegye fel és ne vigye be a lőszert a házba vagy más épületbe!

Tekintve, hogy január 13-án 18:00 óráig különösen hideg lesz, éjszaka és reggel fagyos lesz az idő, javasoljuk a polgároknak, hogy figyeljenek a fagy jeleire. Ezek közé tartozik az érzékek elvesztése, valamint a kéz-, lábujjak, fülek és orrvégek fehér színe. Ügyeljenek a kihűlés jeleire is. Ezek a következők: ellenőrizhetetlen hidegrázás, memóriavesztés, tájékozódási zavar, következetlenség, homályos kifejezés, álmosság és látszólagos kimerültség. Ha ilyen tüneteket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz. További információk a következő linken találhatók: https://fiipregatit.ro/ghid/viscol/ .

Ne feledjék! A vészhelyzetek esetén történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.