Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Október 13. – a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

 

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ Közgyűlésének 64/2009-es határozata alapján október 13-án tartják, hogy felhívják a figyelmet a természeti katasztrófák által generált kockázatokra és azok csökkentésének módjaira. A www.undrr.org  szerint az idei téma a következő: „A korai figyelmeztető rendszerek, a lakossági katasztrófakockázatokkal kapcsolatos információk és értékelések elérhetőségének és hozzáférésének jelentős növelése 2030-ig”.

A természeti katasztrófák geológiai vagy meteorológiai eredetű természeti jelenségek, vagy nagyszámú ember vagy állat megbetegedése, hirtelen, tömegjelenségként, emberéletvesztéssel, anyagi károkkal és környezetromlással.

Ismeretes, hogy az összes természeti katasztrófa 90%-a az időjáráshoz, az éghajlathoz és a vízhez kapcsolódik. A statisztikák azt mutatják, hogy a természeti katasztrófák teljes száma, beleértve a hidrometeorológiai katasztrófákat is, mind gyakorisága, mind intenzitása növekszik. Az ilyen meteorológiai jelenségek az áldozatok számának növekedéséhez, de jelentős anyagi károkhoz is vezetnek.

A katasztrófák kockázatának csökkentése közös – a hatóságok, az intézmények és a polgárok – felelőssége, és csak valós és együttes szerepvállalással lehet megakadályozni, hogy katasztrófákká alakuljanak át. A kockázatok elleni védekezés mindenekelőtt ezek ismeretét feltételezi. A tudás révén kevésbé leszünk kiszolgáltatottak a katasztrófákkal szemben. A helyes tájékoztatás megfelelő, hatékony és gyors magatartást eredményez, amely jelentősen csökkentheti az emberi élet veszteségét és jelentősen korlátozhatja az anyagi veszteségeket is.

Hasznos információk a vészhelyzetben történő viselkedéssel kapcsolatban a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.