Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szeptember 13, a Romániai Tűzoltók Napja

 

 

Minden év szeptember 13-a ünnep a román tűzoltók számára. Nagy jelentőségű pillanat a hivatásos megmentők számára, mert 173 évvel ezelőtt Pavel Zaganescu kapitány vezetésével nagy áldozatot hoztak, szembeszállva a számbeli fölényben levő oszmán seregekkel, sokan közülük életükkel védelmezve az 1848-as Forradalom eszméit.

A román tűzoltók napjának szeptember 13 -i évfordulója emlékezetünkbe idézi a tűzoltók áldozatát, akik 1848-ban saját vérükkel írtak egy oldalt a történelembe, az odaadásról és hazaszeretetről, a Román Forradalmat meghiúsítani akaró oszmán hadsereggel folytatott egyenlőtlen közdelem folytán. A tűzoltók hősiességük, bátorságuk és áldozatvállalásuk révén emlékezetes oldalakat írtak a hagyományok könyvébe, társaik megmentőiként, a katasztrófák elleni küzdelemben, de természetesen a haza védelmezőiként is, a modern Románia létrehozásának döntő pillanataiban.

Most, ezen ünnepi órában a Hargita Megyei Oltul Sürgősségi Esetek Felügyelőségének katonai tűzoltói ismét biztosítják Hargita megye polgárait, hogy válaszolnak minden alkalommal, amikor életek és vagyon megmentését kérik tőlük, nemes hivatásukat teljesítve, továbbvive hitvallásukat „Audacia et devotio!”.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük