14 octombrie – Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

0

Articol disponibil în: Română

Ziua de 14 octombrie este marcată  în fiecare an de una dintre cele mai importante sărbători, Sf. Cuvioasa Parascheva.

În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dum­ne­zeu.

Moaștele au fost primite ca dar de mulțumire de către Domnul Moldovei, Vasile Lupu, în luna mai 1641, din partea Patriarhului Partenie al Constantinopolului. În biblioteca Sfântului Mormânt din Constantinopol se păstrează mai multe documente care amintesc de  momentul aducerii sfintelor moaşte la Iasi. Sfintele moaşte au fost aşezate în biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

Generalizarea cultului Sfintei Parascheva a avut loc cu ocazia Sinodului BOR din 28 februarie 1955.

În tradiția populara Sfânta Parascheva este asociată Sfintei Vineri (numele Sfintei in greaca înseamna vineri). Aceasta este o asociere mai recenta, deoarece din cele mai vechi timpuri Sfânta Vineri are o reprezentare duala: malefică și benefică, provenind din cultul zeiței romane Venus din Dacia romană. Cultul a fost preluat prin superstiții populare, atribuindu-i Sfintei Vineri un chip dual: văduvă bătrâna, rea, un fel de Joimariță, aducătoare de năpastă, care pedepsește femeile care lucrează vinerea. Pedepsele sunt de la fierberea de vii în cazane până la transformarea în nevăstuică. Totuși, lumea ortodoxă vede în Sfânta Vineri pe Sf. Parascheva, o fecioară frumoasă, supusă martirului prin fierbere timp de 7 zile si 7 nopti în plumb topit și smoala, iar apoi decapitată.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva:

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy