Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuşi, geniul artei contemporane

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Sâmbătă, 19 februarie, se împlinesc 146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuşi, geniul artei contemporane, cunoscut pentru sculpturile sale de capete ovoidale şi păsări în zbor. 

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj şi din anul 1904 s-a stabilit şi a creat la Paris, unde s-a stins din viaţă la 16 martie 1957.

Concepţiile şi lucrările sale au avut o influenţă majoră asupra curentelor artistice din secolul al XX-lea şi până astăzi, reprezentând, în acelaşi timp, o reinterpretare a arhetipurilor, tradiţiilor şi miturilor româneşti.

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără „Coloana fără sfârşit”, „Poarta Sărutului”, „Masa tăcerii” şi „Domnişoara Pogány”.

Constantin Brâncuşi a murit la 16 martie 1957, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Constantin Brâncuși a fost ales membru post mortem al Academiei Române în anul 1990.

Ziua „Brâncuşi” a fost celebrată pentru prima dată ca sărbătoare naţională pe 19 februarie 2016, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.