Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

155 éve hirdették ki Románia első Alkotmányát

 

1866 július 13-án hirdették ki Románia Alkotmányát, amely belga mintára készült, és amely némi átdolgozással és módosítással 1923-ig hatályban maradt.

Az 1866-os Alkotmány Románia jogi és politikai alapokmánya, amelyet a román fejedelemségek egyesülését követően fogadtak el.

Az alkotmányt I. Károly király uralkodása alatt fogadták el. Ez volt a leghosszabb életű alkotmány (1866-1923) és az I. Károly féle rendszer legfontosabb megvalósítása. Romániát örökletes alkotmányos monarchiává tette és olyan demokratikus elveket írt elő, mint: a hatalmak szétválasztása az államban, miniszteri felelősség, állampolgári jogok és szabadságok, de fenntartotta a vagyon alapú választójogot (bizonyos pénzösszeg fejében szavazhattak, így a szavazók gyakran a nagyrészt konzervatív, nagy földbirtokosok közül kerültek ki).

Ez volt az első külföldi beavatkozás és külső jóváhagyás nélkül kidolgozott alkotmány, amely a függetlenség megnyilvánulásának tettévé vált, figyelmen kívül hagyva az oszmán szuzerenitást és a 7 nagyhatalom kollektív garanciáját, miközben keretet nyújtott a román állam modern és demokratikus alapjainak.

Az 1866-os Alkotmány az 1923-as Alkotmány hatálybalépésekor szűnt meg.

forrás: Wikipédia
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük