Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Augusztus 17-én született Traian Vuia feltaláló

Traian Vuia (szül. 1872. augusztus 17. – mh. 1950. szeptember 3.) parasztcsaládban született a bánsági Kisszurdokon (ma a település viseli a nevét). A bozsori iskolában tanult meg írni és olvasni, majd a facsádi iskolában járt az elemi osztályokba.

Középiskolai tanulmányait a lugosi Állami Gimnáziumban végezte, ahol Coriolan Brediceanu (jogász és politikus) támogatta abban a projektben, amely megváltoztatta az emberiség történetét.

Vuia már tíz éves kora óta kimutatta vonzódását és érdeklődését a repülés fogalma iránt, amikor elkezdett sárkányokat készíteni és tökéletesíteni. Aztán középiskolában a diák Vuia elsajátítja a fizika és a mechanika fogalmát, és megpróbálja megérteni a repülőgép működésének elvét.

1892 -ben érettségizett, majd Budapestre távozott, hogy tovább tanuljon. Itt tanult a Politechnikumban (1892) és a jogi karon. Jogtudományi doktorátust szerzett 1901 -ben, a “Militarizmus és iparosítás, az állam és szerződéses rendszer” című munkával. Pénzügyi nehézségek miatt nem fejezi be a Politechnikumot.

1902-ben elutazott Párizsba, és “repülőgépkocsit” akart építeni a francia fővárosban, majd 1903. február 16-án benyújtott egy memóriumot a párizsi Tudományos Akadémiának az általa tervezett “repülőgépkocsiról”, de projektjét elutasította a francia tudományos fórum, amely úgy ítélte meg, hogy a levegőnél nehezebb repülőgépek nem tudnak repülni.

Az álom kezd valóra válni, egy év múlva. 1904 -ben Vuia elkezdett motort építeni, amelyet Nagy -Britanniában szabadalmaztatott is, és a készülék 1905 decemberében készült el. Vuia 1 lesz a neve. Formája miatt „A denevér” volt a beceneve és 250 kg-t nyomott és 20 lóerős motorja volt.

A „Denevér” 1906. március 18 -án repült. 50 métert gyorsult, egy métert emelkedett, 12 métert repült, majd a légcsavarok megálltak, és a repülőgép leesett.

Egyes történészek azt állítják, hogy Vuia -t egy Clement Ader által épített repülőgép modellje ihlette, amellyel a feltaláló 1897 -ben repült. A két autó között azonban rendkívül nagyok a különbségek. A repülés tudósai bebizonyították, hogy Clement Ader autója soha nem tudott repülni éppen a rosszul kialakított szárnyai miatt.

1907-ben, több önjáró repülés után, Vuia úgy ítélte meg, hogy a mechanikus repülés problémája megoldódott. A külföldi sajtó a címlapra helyezte Vuia sikerét, hogy a levegőnél nehezebb repülőgéppel repül, ami példátlan esemény az akkori repüléstörténetben. A Vuia 2 hetven métert repült, rendesen felszállt és rendesen landolt.

Traian Vuia 1918 és 1925 között két helikoptert tervezett és gyártott, amelyeket Romániában sorozatgyártásba akart állítani, de ez a projekt csak álom maradt.

A francia védelmi minisztériumban dolgozott, ahol a nagy teljesítményű motor gyártásának problémájával elfoglalva 1925-ben sikerült barátjával, Victor Tatin-nel közösen felírni a nevét egy találmányra, amelyet hosszú ideig használtak a hőközpontok építésénél: a belsőégésű és katalitikus égésű gőzfejlesztőt.

1918 tavaszán az egyik kezdeményezője volt az Erdélyi Román Nemzeti Bizottságnak, harcolva Erdély Romániával való egyesüléséért.

Traian Vuia 1950. szeptember 3 -án hunyt el, a bukaresti Bellu temetőben temették el. A Román Akadémia tiszteletbeli tagjává választották, a temesvári nemzetközi repülőtér viseli a nevét.

Traian Vuia az a román személyiség, aki kulcsszerepet játszott a repülőgépek fejlődésében világszerte. Ő volt az az inspiráló, aki nélkül talán a mai világ nem részesült volna a mai repülőgépek kényelméből és a megtett távolsághoz képest csökkentett időből.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük