Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Február 19- Brâncuși Nap- 147 éve született a szobrász

Constantin Brâncuși Napot minden évben február 19-én tartanak, amely nap egyben a nagy román szobrász születésnapja is.

Constantin Brâncuşi 1876. február 19-én született a Gorj megyei Hobițán, majd 1904-től Párizsban telepedett le és alkotott, ahol 1957. március 16-án halt meg, a Montparnasse temetőben temették el.

Koncepciói és munkái a 20. századtól napjainkig nagy hatással voltak a művészeti áramlatokra, egyben a román archetípusok, hagyományok és mítoszok újraértelmezését is képviselték.

A szobrász leghíresebb alkotásai közé tartozik „A végtelen oszlopa”, a „A csók kapuja”, „A csend asztala” és a „Pogány kisasszony”.

Constantin Brâncuși 1990-ben lett a Román Akadémia post mortem tagja.

A nagy román művésznek szentelt nap létrehozásának kezdeményezése Laurian Stănchescu író, az Ideea Contemporana Alapítvány elnöke nevéhez fűződik, aki Klaus Iohannis elnöknek címzett nyilvános levélben kérte, hogy február 19-én nyilvánítsák Constantin Brâncuşi Nappá.

Brâncuși végrendeletében műhelyét és számos művét a román államra hagyta. A kommunista párt által irányított akkori Románia nem volt hajlandó átvenni Brâncuși hagyatékát, így a műhely és 80 alkotása visszakerült a francia államhoz.

Constantin Brâncuşi egy lenyűgöző alkotásgyűjteményt hagyott a világnak, amelyet különleges elegancia jellemez, amely a román népi művészet egyszerűségének és a párizsi avantgárd kifinomultságának ötvözéséből fakad.

Constantin Brâncuși műterme a Georges-Pompidou Nemzeti Művészeti és Kulturális Központban található, és a szobrász gyűjteményének nagy részét tartalmazza, amely 137 szoborból, 87 talapzatból, 41 rajzból, 2 festményből és több mint 1600 üvegből készült fotólemezből és a művész eredeti fényképéből áll, a centrepompidou.fr szerint.

Brâncuși munkáinak egy része a Román Nemzeti Művészeti Múzeumban található.

Van egy, a szobrásznak szentelt terem, ahol a közönség olyan alkotásokat csodálhat meg, mint: Az álom (Somnul), a Danaida, a Csókkapu oszlopának makettje, a Szék (Scaun), a Gyermekfej (Cap de copil), a Könyörgés (Supliciul) vagy az Imádság (Rugăciunea) – írja az mnar.arts.ro.

Néhány alkotása megtekinthető a spanyolországi Guggenheim Múzeumban, az egyesült államokbeli Met Múzeumban, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a San Francisco-i Modern Művészetek Múzeumában vagy a párizsi Constantin Brâncuși Műhelyben.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.