Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Április 22- A Föld napja

Minden évben, április 22-én ünneplik a Föld napját, azt a napot, amikor a környezetvédelmi mozgalom megszületett.

Gaylord Nelson amerikai szenátor 1970-ben alapította a Föld Napját, hogy felkeltse a politikai osztály érdeklődését a környezetvédelem iránt. A Föld napját az első évben 20 millió amerikai polgár ünnepelte, többnyire fiatalok és nagyon fiatalok.

Két évtized után, 1990-ben, 141 országban több mint 200 millió ember a Föld Napját az emberiség történelmének egyik fontos eseményévé tette, azzal a szándékkal, hogy csatlakozzanak hozzájuk a bolygónk jobb jövőjéért vívott harcban. 2009-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete április 22-ét a Föld bolygó hivatalos ünnepévé nyilvánította, és mindenki kifejezte azon vágyát, hogy stabil társadalmat építsen fel a tisztább és zöldebb jövő érdekében.

2016-ban az ENSZ a Föld napját választotta a klímaváltozásról szóló történelmi párizsi megállapodás életbe lépésének napjává. A párizsi megállapodás a tervezett emelkedés 4,5 Celsius-fokról 3 Celsius-fokra történő csökkentését szorgalmazza, ami szintén csökkentené a természetre gyakorolt ​​hatást. De a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal, vagy akár csak 1,5 Celsius-fokkal történő emelkedésének fenntartása megvédheti az élővilágot.

A központi sajtó megjegyzi, hogy Joe Biden elnök idén 40 vezetőt lát vendégül a Fehér Ház környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó virtuális csúcstalálkozóján, tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint az energiafogyasztásból származó szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben 1,5 milliárd tonnával növekszik, ugyanis a hatalmas szénfogyasztás Ázsiában, és különösen Kínában meghaladja a megújuló energia gyors növekedését. Ez lenne a történelem második legnagyobb éves növekedése az energiafogyasztáshoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásban.

Az EU vezetői és az Európai Parlament tárgyalói szerdán (április 21-én) megállapodásra jutottak abban, hogy az EU tömb 2050-re szén-dioxid-semlegessé válik, és az üvegházhatásúgáz-kibocsátását legalább az 1990-es évekhez képest legalább 55% -kal csökkenti.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.