Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Március 22. – A Víz Világnapja 2023: “Gyorsítsuk fel a változást!”

 

A Víz Világnapja felhívja a figyelmet arra a 2,2 milliárd emberre, akik nem jutnak tiszta vízhez. A globális vízválság kezelésére és a 6. Fenntartható Fejlődési Cél: Víz és higiénia mindenki számára 2030-ig való megvalósítására irányuló intézkedésekről szól. A 2023-as év egy érdekes témával foglalkozik: „Gyorsítsuk fel a változást!” kiegészíti és árnyalja egy részletesebb: „Vigye véghez azt a változást, amelyet látni szeretne a világban! Minden csepp/mozdulat számít!” Az idei téma átfogó üzenete, hogy a víz feltárása, védelme és fenntartható felhasználása elengedhetetlen lesz a túléléshez és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, valamint a növekvő népesség igényeinek kielégítéséhez.

Civilizációk születtek, éltek és haltak meg a vizek mentén. A vizekkel való együttélés természetes lakókörnyezetük szerves és természetes része volt. A társadalmi-humán fejlődés, a városi és demográfiai robbanás, és különösen a technológia fantasztikus fejlődése sajnos eltávolította az embert a természettől és attól a környezettől, amelyben teremtetett. Ez az ősi közösség ember és víz között megromlott, és a természeti környezet figyelmen kívül hagyása szélsőséges jelenségek, áradások és aszályok által megnyilvánuló egyensúlyhiányokhoz vezet. Elengedhetetlen, hogy a modern ember megértse a víz létfontosságú jelentőségét, és visszatérjen a vízzel és általában a környezettel való hagyományos kapcsolatához.

Mindannyian elő tudjuk idézni azt a változást, amelyre a természetnek és a világnak szüksége van. Sőt, bármilyen gesztus, amellyel megtakarítjuk vagy megvédjük a vizet egy változtatás, amit életstílusunkban tehetünk.

Itt nyilván közbelép a mi szerepünk, a „Román vízügy” szakembereinek szerepe, akik ezt az erőforrást kezelik, amely nélkül nem létezhetne élet a földön. Ebből a szempontból, de nem csak, a mi szerepünk és tevékenységünk kulcsfontosságú volt és az is marad a fenntartható, egységes és integrált fejlődés, de az életszínvonal növelése érdekében is.

Ahhoz, hogy vizünk legyen – minden értelemben – együtt kell működnünk, változnunk kell, és gondolnunk kell az utánunk jövő generációkra.

A Maros Vízügyi Igazgatóság partnereinkkel és közreműködőinkkel (megyei és helyi önkormányzatok, közintézmények, vízgazdálkodási szolgáltatások kedvezményezettjei, oktatási intézmények, civil szervezetek, állampolgári egyesületek) sokrétű tevékenységekkel és akciókkal együtt ünnepli ezt a napot.

Cosmin Pop mérnök, igazgató
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.