Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Június 24.- Keresztelő Szent János születésének napja

 

Keresztelő Szent János próféta születését az ortodox keresztény naptár június 24-én ünnepli.

Az Úr előfutárának tekintett Keresztelő Szent János az Ószövetség utolsó prófétája, és az is, aki kapcsolatot teremtett az Újszövetséggel. Keresztelő Szent János Ein-Kerem faluban (Jeruzsálem közelében) született; ő Erzsébet (Mária unokatestvére) és Zakariás pap fia.

Keresztelő János próféta születésének hírét Gabriel arkangyal jelentette be, aki Zakariás papnak jelent meg, miközben az a templomban szolgált. Mivel nem hitt az Isten által küldött angyal szavainak, Zakariás pap a csecsemő születéséig megnémult; amikor hangját visszakapta kimondta az újszülött nevét is.

Keresztelő Szent János születésének ünnepét a IV-V. század óta tartják, helyettesítve a nyári napfordulóhoz kötődő mezőgazdasági vagy természeti jellegű régi pogány ünnepeket.

Június 24. Sânziene ünnepe is. Legvalószínűbb, hogy az elnevezést a Sancta Diana-tól, az erdei istennőtől vették át.

Ez a nap tele van varázslattal és bájjal. A hagyomány szerint a tündérek 24-re virradó éjszaka énekelnek és táncolnak, termékennyé teszik a földeket és a férjes asszonyokat, megszaporítják a háziállatokat és szárnyasokat, gyógyírral és illattal töltik meg a gyógynövényeket.

De a tündérek gonoszokká és kártékonnyá is válhatnak, a tündérek láncával sújtva a bűnösöket. Azt mondják, hogy a tündérek derült égből vihart, jégesőt varázsolhatnak és tönkretehetik a termést. Idén az ünnepet eső és erős szél előzte meg.

A Sânziene ünnepe a nyár közepét jelzi, a legjobb időszak a gyógynövénygyűjtéshez. A népi hagyomány szerint száraz nyár várható, ha az ünnep előtt a kakukk elhallgat.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.