Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Június 24. – Keresztelő János Szent Próféta születése (Sânziene ünnepe)

Keresztelő Szent János próféta születését az ortodox keresztény naptár június 24-én ünnepli.

Keresztelő Szent János, akit az Úr előfutáraként tartanak számon, az Ószövetség utolsó prófétája, de egyben az, aki kapcsolatot teremtett az Újszövetséggel. Keresztelő Szent János Ein-Kerem faluban (Jeruzsálem közelében) született; Erzsébet (Mária unokatestvére) és Zakariás pap fia.

Keresztelő Szent János próféta születésének ünnepét a IV-V. század óta tartják nyilván, a régi pogány mezőgazdasági vagy természeti jellegű ünnepek helyett a nyári napforduló idején.

Június 24-ét a népi naptár Sânziene vagy Drăgaica néven ismeri.

A crestinortodox.ro szerint a Sânziene ünnepe egy ősi napkultuszból származik. Az elnevezés valószínűleg Dianáról, a vadászat istennőjéről történt.

Ez a nap tele van varázslattal és bájjal. A hagyomány szerint a tündérek a levegőben lebegnek vagy a földön járnak június 23-ról 24-re virradó éjjel, énekelnek és táncolnak, gyümölcsöt osztanak a földeknek, termékenységgel töltik el a férjes asszonyokat, szaporítják az állatokat és madarakat, betöltik a virágokat illattal és gyógyerővel.

A Sânziene ünnepe a nyár közepét is jelzi, ez az optimális időszak a gyógynövények gyűjtésére. Ezt a napot a kakukk elhallgatása néven is ismerik. Úgy tartják, hogy ha a kakukk a Sânziene előtt abbahagyja a kakukkolást, a nyár száraz lesz. Ugyancsak ezen a napon, ha valaki vöröshangyát lát, a néphagyomány szerint szerencsét hoz.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.