Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Huszonötször riasztották a Hargita megyei tűzoltókat az elmúlt hétvégén

Illusztráció

Az elmúlt hétvégén a Hargita megyei katonai tűzoltók 25 SMURD beavatkozást és 3 tűzoltást hajtottak végre. 22 személynek nyújtottak elsősegélyt 11 sérülés és 9 különböző egészségügyi probléma miatt.

December 19-én, 15:30 körül Csatószegen kigyulladt takarmányraktárhoz riasztották a tűzoltókat. A csíkszeredai tűzoltók két csapata érkezett a helyszínre két tűzoltóautóval. Amikor megérkeztek a tűz hevesen égett nagy kiterjedésű területen, úgy hogy mozgósították a csíkszentsimoni, csíkszentimrei, csíkszentmártoni, csíkkozmási és tusnádi önkéntes tűzoltókat is. Összesen 55 katonai és önkéntes tűzoltó vett részt a tűzoltási műveletben, öt tűzoltóautóval. A tűzben elégett a takarményraktár 2000 négyzetmétere, 1500 bála szalma és 1500 bála széna, összesen 650 tonna takarmány. A tűzoltók küldetése hosszú volt, tekintettel a nagy takarmánymennyiségre, de arra is, hogy minden négyzetmétert ellenőrizni kellett az újbóli meggyulladás veszélyének kiküszöbölése érdekében, így a tűzoltók szombatról vasárnapra éjszaka megfigyelés alatt tartották a helyszínt. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

A tűzet valószínűleg felelőtlen emberek okozták. A beavatkozás eredményeként 200 000 lej értékű anyagi javakat mentettek meg és védtek meg, az anyagi veszteségeket 300 000 lejre becsülték.

Tegnap este a csíkszeredai katonai tűzoltók együttműködve a csíkdánfalvi önkéntes tűzoltókkal egy kormos kémény okozta tűz eloltásában vettek részt Csíkdánfalván. Kollégáink gyors beavatkozásának köszönhetően a lángokat gyorsan megfékezték, így anyagi kár sem keletkezett.

Ma reggel 5:19-kor a gyergyószentmiklósi katonai tűzoltókat egy gazdasági melléképület (fatároló) tetőzetén keletkezett tűzhöz riasztották Gyergyószentmiklóson. A helyszínre érkező operatív erők megállapították, hogy a lángok 40 négyzetméterre terjedtek ki, és fennállt a veszély, hogy átterjednek a szomszédos garázsra és melléképületekre. A katonai tűzoltók munkáját a gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltók is segítették egy tűzoltóautóval és egy ciszternával. A tűzoltók gyors beavatkozásának eredmányeként a tüzet kevesebb, mint egy óra alatt oltották el, sérülés nem történt, csupán anyagi kér keletkezett: a melléképület tetőzete és egyik oldalfalai égtek el, kb. 2 köbméter tűzifa, mezőgazdasági szerszámok, egy fűnyíró gép. A tűz valószínűleg a hamu és parázs gyúlékony anyagok melletti tárolása okozta. A beavatkozás során sikerült megmenteni 100.000 lej értékű anyagi javakat, a keletkezett kár 10.000 lejre becsülhető.

A hideg évszakban mindannyian használunk kályhákat, radiátorokat, elektromos radiátorokat és egyéb fűtőeszközöket, ami a tűzesetek számának növekedését okozza. Ezt az alacsony hőmérsékleti időszakokra jellemző sérülékenységet nagyrészt meghatározza az elektromos berendezések és készülékek túlterhelése, meghibásodása, valamint a fűtési rendszerek nem megfelelő működése és a kémények ellenőrzésének elmúlasztása. Annak elkerülése érdekében, hogy áldozatok és anyagi károk keletkezzenek, győződjön meg arról, hogy egy erre jogosult személy évente legalább egyszer ellenőrzi, megjavítja és megtisztítja a kéményeket. Egy másik nagyon fontos intézkedés, hogy lefekvés előtt mindig el kell oltani a kályhában a tüzet, ezzel kiküszöbölve a szén-monoxid-mérgezés veszélyét.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.