Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Május 25 az Úr Mennybemenetele (Hősök Napja)

Az Úr mennybemenetelét idén május 25-én ünneplik az ortodox hívők. Az ortodox naptár szerint a az Úr mennybemenetelét a húsvétot követő 40-ik nap ünneplik.

A keresztények számára az Úr mennybemenetele azt a pillanatot jelenti, amikor a Megváltó újra megjelent „testben” tanítványainak és édesanyjának, miután elárulták és keresztre feszítették azok az emberek, akiket annyira szeretett, és akik iránt teljes bizalommal volt.

Ennek az ünnepnek legkorábbi említése Cézáreai Eusebiusnál található, a 332-ben írt “Pészach ünnepéről” című művében. Ez a mű megemlíti, hogy az Úr mennybemenetelét keleten a negyedik században pünkösddel együtt ünnepelték. Az V. századtól kezdve a mennybemenetel ünnepe elvált a Szentlélek leszállásának ünnepétől.

A Román Ortodox Egyház Szent Szinódusának 1999-ben és 2001-ben hozott határozataival az Úr mennybemenetelének ünnepét a Hősök Napjává és nemzeti egyházi ünneppé nyilvánították. Ezen az ünnepen déli 12:00-kor az összes romániai ortodox templom harangját meghúzzák hálával azon hősök előtt, akik feláldozták magukat a nemzetért, a hitért és a hazáért.

Húsvétkor a keresztények így köszöntik egymást: “Krisztus feltámadt!”, ezen a nagy ünnepen a keresztények a “Krisztus felemeltetett” köszöntést használják!

A népi hagyomány szerint ezen a napon az emberek diólevelet tűznek az övükbe, szokás még a lestyánnal való verés is, ami a hiedelem szerint távol tartja a betegségeket.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.