Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

1940 június 28: Besszarábia, Bukovina és Herca-vidék átadása a Molotov- Ribbentrop egyezményt követően

 

Ma van 79 éve a 1940 június 28-i területrablásnak, amikor az 1940 június 26 és 27-i ultimátumok következtében a szovjet kommunista hadsereg elfoglalta Besszarábia, észak Bukovina és Herca- vidék területét, egy 50.762 négyzetméteres területet 4 millió, nagyrészt román ajkú lakossal.

„1940 június 26-án, 22:00 órakor Viaceslav Molotov, a Szovjetunió külügyi biztosa bemutatta Gheorghe Davidescu, Románia moszkvai Nagykövetének azt az ultimátumot, amelyben Romániát Besszarábia „visszaszolgáltatására” és észak Bukovina „átadására” szólítják fel a Szovjetunió javára.

1940 június 22-én, csak néhány nappal azelőtt, hogy a Szovjetunió bemutatta ultimátumát, Franciaország kapitulált, és az Egyesült Királyság visszavonta az utolsó európai csapatait, amely a két nyugati hatalom által Romániának adott biztonsági garanciák értékének elvesztését jelentette. Június 2-án Németország tájékoztatta Romániát, hogy a Reich biztonsági garanciáinak igénybevételéhez a bukaresti kormánynak figyelembe kell vennie a Szovjetunióval való előzetes tárgyalásokat.

Joachim von Ribbentrop német külügyminisztert a szovjet fél tájékoztatta Besszarábiával és Bukovinával kapcsolatos szándékáról június 24-én. Ribbentrop inkább aggódott a 100.000 besszarábiai német sorsa iránt. A többségében román ajkú lakosság sorsa nem érdekelte. Ugyanakkor Ribbentrop csodálkozott a Szovjetunió Bukovinára vonatkozó követelésén (ez a terület semmilyen módon nem került említésre a szovjet-német meg nem támadási paktum titkos jegyzőkönyvében).

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.