Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Augusztus 4-én történt: A román hadsereg harc nélkül elfoglalta Budapestet az 1919-es román-magyar háborúban

Foto: http://www.istoria.md

 

1919 augusztus 4-én, 18:00 órakor a román hadsereg harc nélkül elfoglalta Budapestet az 1919-es román-magyar háborúban. Az 1919 április 12-től az erdélyi román csapatok élén álló Gheorghe Mardarescu tábornok (a képen a budapesti Gellért szálló teraszán) vezette a hadműveletet.

Magyarország fővárosát, Budapestet a román csapatok a szövetségesek segítsége nélkül foglalták el. Az egyetlen ellenséges főváros volt, amelyet az Antant egyik állama foglalt el az első világháborúban, az 1919-es román-magyar háború ennek részsét képezve, vagy annak közvetlen következményét. A román sereg érdeme óriási, tekintve, hogy a modern történelem során Románia csak szövetségben harcolt, ez a katonai akció volt az egyetlen, amikor Románia egyedül cselekedett, a szövetségesek hozzájárulása nélkül. Ugyanis mind a déli francia-szerb, mind a cseh-szlovák csapatok később mozdultak és anélkül, hogy harcoljanak, csupán a magyarországi biztonsági övezeteket foglalták el, miután a magyar bolsevik hadsereget a román hadsereg letiporta.

Annál is inkább fontos a román győzelem, mivel Románia akkor két fronton vívott háborút, a második front keleten volt, a Dnyeszter mentén a bolsevik bandák ellen, akik gyakran behatoltak Besszarábiába megpróbálva lázadásra bíztatni a lakosságot és visszavenni Prut és Dnyeszter közötti területet a „nagy szovjet családba”, úgy ahogy azt Ukrajnával és Grúziával megteszik 1920-ban.

 
Un comentariu la “Augusztus 4-én történt: A román hadsereg harc nélkül elfoglalta Budapestet az 1919-es román-magyar háborúban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük