Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

1977 március 4, a nap, amely alapjaiban rázta meg Romániát

1977 március 4-én, 21: 22-kor a Richter-skála szerinti 7,2 fokos földrengés rázta meg az egész országot, epicentruma Vrancea térség volt.

Ez a huszadik század második nagy földrengése volt Romániában, az 1940. november 10-ei után, amelynek a Richter-skálán 7,4-es erőssége volt.

A rengés több száz épület összeomlását vagy súlyos károsodását okozta, amelyek romjai alatt több ezer áldozat rekedt, valamint több ezer más lakóépület, kórház, iskola és felsőoktatási intézmény, óvoda, bölcsőde, internátus, kulturális intézmények és történelmi emlékművek is megrongálódtak. Egy perc alatt 1578 ember vesztette életét, további 11 000 pedig megsebesült, a legtöbbjük Bukarestben.

Az országban a leginkább érintett megyék: Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea.

1977 március 5-én, a földrengést követő napon az ország egész területén elnöki rendelet hirdette ki a szükségállapotot. Március 5-én, szombat reggel Nicolae Ceausescu elnök visszatért az országba Nigériai Szövetségi Köztársaságban tett látogatásáról.

Az 1977. március 4-i földrengést követően a kulturális, művészeti és tudományos élet számos személyisége vesztette életét: Toma Caragiu, Anatol Emilian Baconsky, Savin Bratu, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafița, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Eliza Petrăchescu, Liviu Popa, Mihaela Mărăcineanu, Florin Ciorăscu akadémiai fizikus.

A Hargita megyei “Oltul” sürgősségi esetek felügyelősége információkat továbbít a földrengés esetén alkalmazott helyes viselkedésről:

A föld első mozgásakor:

Ha épületben van, keressen menedéket asztal, ágy, stb. alatt

Ne hagyja el az épületet a földrengés ideje alatt.

Ha az utcán van, menjen távol az épületektől, villamos kábelektől; ha ez nem lehetséges, bújjon valamilyen paraván mögé.

Ha autóban utazik, épületektől, villamos kábelektől távol álljon le autójával. Maradjon a járműben.

Az első utórengés után:

Hallgassa a rádiót, hogy megtudja a követendő utasításokat.

Kapcsolja ki a gázt és elektromos áramot.

Hagyja el a megrongált helyiséget, vigye magával a személyes iratait, gyógyszereit, elemlámpát, egy elemes rádiót, tartalék elemeket, meleg ruhát.

Ne használja a liftet.

Ne menjen be megrongált épületbe.

Ne menjen az iskolához a gyermekeit megkeresni, az iskola gondoskodik róluk.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.