Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

750 új tanügyi állást hagytak jóvá

 

A román kormány a tegnapi, október 8-i ülésen jóváhagyta a felsőfokú oktatás előtti állami oktatási egységek személyzetéhez szükséges 750 állás betöltését.

A döntés kiegészíti a 2020-2021-es tanév elején elfogadott döntést, miszerint az állami, felsőfokú oktatás előtti oktatási egységekben a tevékenység optimális fejlesztéséhez szükséges posztok számát eredetileg 500-zal egészítették ki. Összességében a felsőfokú oktatás előtti oktatási rendszerben a személyzeti sémát ebben a tanévben 1250 poszttal egészítették ki.

A tegnap elfogadott döntést követően a felsőfokú oktatás előtti állami iskolai rendszerben, beleértve a speciális oktatást is, a megyei/ bukaresti Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpontban összesen 286.710 poszt van.

A törvényhozás által létrehozott rendelet célja a hallgatók oktatáshoz való jogának biztosítása, tekintve, hogy az új tanév a riasztási állapot által biztosított feltételek mellett kezdődött. Pontosabban, a riasztási állapot alatti oktatási tevékenységek megszervezése szigorú higiéniai és társadalmi távolságtartási intézkedések megkövetelését feltételezi, amelyek meghatározzák az osztályban tartózkodó tanulók számának csökkenését és az osztályok számának növekedését, értelemszerűen a posztok számának növekedését is.

“2020-ban a költségvetési kiadásokat az Oktatási és Kutatási Minisztérium által jóváhagyott költségvetés keretein belül hajtják végre. A következő pénzügyi években a költségvetési kiadások az éves költségvetési törvények által jóváhagyott alapokba történő beépítéssel valósulnak meg.

Az Oktatási és Kutatási Minisztérium, mint állami hatóság a román alkotmány 32. cikke újraközölt rendelkezéseinek megfelelően a jogi keret megteremtésével és az oktatáshoz való alapvető jog gyakorlásának biztosításával teljesítette kötelezettségeit a szükségállapot és a riasztási állapot körülményei között.

Ilyen értelemben kiadták a 141/2020-as Sürgősségi Kormányrendeletet az oktatási rendszer megfelelő működéséhez, valamint az országos oktatási törvény módosításához és kiegészítéséhez szükséges intézkedésekre vonatkozóan az 1/2011-es oktatási törvény módosítására és kiegészítésére, valamint az 5487/1494/2020-as, az Oktatásügyi és az Egészségügyi Minisztérium közös rendeletét a SARS-CoV-2 vírus megelőzésére irányuló járványügyi biztonsági körülmények megszervezésére irányuló intézkedések jóváhagyása érdekében, amelyek révén a tanulók és az oktatói személyzet védelmére külön intézkedéseket hoztak, hogy az egészségügyi biztonság körülményei között végezhető legyen”, szerepel az Oktatási Minisztérium közleményében.

Forrás: ZiarPiatraNeamt.Ro

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.