Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Április 8- 50 éve ünneplik a Romák Világnapját

1971-ben, a London közeli Orpingtonban került sor a roma képviselők első világkongresszusára, amely alkalomból hivatalosan akkreditálták a “roma” kifejezést az etnikai csoport tagjainak megjelölésére.

A találkozón 23 képviselő vett részt Csehszlovákiából, Finnországból, Norvégiából, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Magyarországról, Írországból, Spanyolországból és Jugoszláviából, valamint megfigyelők Belgiumból, Kanadából, Indiából és az Egyesült Államokból. Ebből az alkalomból a kétszínű zászlót nemzetközi szimbólumként fogadták el, az alsó fele zöld, a zöld mezők szimbóluma, a felső fele pedig kék, a tiszta égboltot jelképezve; a zászló közepén egy piros kerék van, amely szimbolizálja a nomád életmódot, az etnikai csoport utazó szellemét, de emlékeztet a régi indiai sorskerékre és a Jarko Jovanovic zenész által komponált “Gelem, Gelem” roma himnuszra is.

Romániában 2006 óta ünnepeljük a Romák Napját, a román parlament által elfogadott 66/2006-os törvény alapján.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük