9 mai, triplă semnificaţie: Ziua Europei, a Independenţei României și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

0

Articol disponibil în: Română

În data de 9 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Europei. Tot astăzi, 9 mai, sunt celebrate Ziua Independenţei de Stat a României și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Începând cu primul dintre aceste evenimente, proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 a fost încununarea strădaniilor de veacuri a românilor, aceea de obținere a independenței față de Imperiul Otoman.  În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării că „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

În 1945, tot la data de 9 mai, a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Și-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili.  Semnarea actului a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin și a pus capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european.

Cel de-al Doilea Război Mondial a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei, în urma bombardamentelor nucleare asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki (6 şi 9 august), armistiţiul fiind semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri.

Tot la 9 mai, în fiecare an, se serbează Ziua Uniunii Europene. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy