Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

900 magyar bojkottálja a népszavazást. Egy kisebbségek elleni „veszélyes precedenstől” tartanak

 

Több mint 900 romániai magyar írta alá 48 órán belül az október 6-7-i népszavazás bojkottálására szólító felhívást, felhívva a figyelmet arra, hogy bár jogilag a népszavazás “értelmetlen és haszontalan”, a kisebbségek ellen irányul, így “veszélyes precedenst” jelenthet.

A felhívás szövege megjelent a Transindex magyar online újság oldalán, és lefordították román és angol nyelvre is.

“Úgy véljük, hogy a Koalíció a Családért keresztyén fundamentalista egyesületnek a népszavazást kezdeményező befolyása hátrányosan érinti a nyilvános párbeszédet, megkérdőjelez számos alapvető emberi jogot, beleértve a nemek közötti egyenlőséget, és aláássa országunk és társadalmunk demokratikus fejlődését”.

Az emberi jogok és a kisebbségi jogok nem képezik népszavazás tárgyát.

Már maga a referendum megtartása is, de annak esetleges sikere, hatalmas visszalépést jelentene Európa és a világ általános haladásához képest, amelyben a különböző, történelmileg is létezett és sok helyen még létező családformák harmonikusan megférnek egymás mellett.

A felhívás egyik aláírója Eckstein Kovács Péter ügyvéd. A jogi végzettségű, szenátorként, illetve képviselőként négyszeres parlamenti képviselő, volt elnöki tanácsadó kisebbségi témában, Eckstein Kovács Péter júniusban, az igazságügyi törvénykönyv módosítása elleni tüntetések idején, bejelentette kivonulását az RMDSZ-ből, amely szövetség alapításában részt vett 28 évvel ezelőtt, azzal az indokkal, hogy „elfogadhatatlan a PSD-vel való összajátszás”.

Egy Fb. bejegyzésben Eckstein Kovács Péter kiemeli, hogy többek között, a referendum „figyelemelterelő manőver az ország valódi problémáiról”, hogy ellenkezik azzal, ahogyan Európa a család kérdését tekinti, és „az emberi jogok megcsorbítását célzó további népszavazásnak nyithat utat”.

„Következésképpen: nem tudom, hogy többséget képviselünk-e véleményünkkel, de sokan vagyunk a romániai magyarok között is, akik bojkottálni fogjuk ezt a népszavazást, az RMDSZ részvételi felhívásának ellenére”, jelentette be Eckstein Kovács Péter.

Eckstein Kovács Péter nem a romániai magyar közösség egyetlen ismert képviselője, aki a népszavazást ellenzi. Asztalos Csaba, a Diszkrimináció Elleni Országos Tanács elnöke ugyanolyan állásponton van, hivatkozva az Alkotmánybíróság Coman- Hamilton ügyben hozott döntésére.

Viszont Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke bejelentette, hogy pártja már kinyomtatta a népszavazáson való részvételre, a hagyományos családra való szavazásra buzdító plakátokat, tájékoztat az Agerpres.

Forrás: ortodoxinfo.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.