Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jóváhagyták Csíkszereda megyei jogú város költségvetését

Csíkszereda Megyei Jogú Város ez évi költségvetéséről és a közvilágítási szolgáltatás kiszervezéséről, döntött keddi, 2021 április 20-i rendkívüli ülésén az önkormányzati testület. Az ülés kezdetén esküt tett a testület két új tagja is.

Két új képviselő foglalhat helyet mostantól a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testületben. A Kálmán Dénes halála miatt megüresedett képviselői széket Varga Csaba-Pál foglalja el. Az időközben alprefektusnak kinevezett Ţepeluş Marius helyett pedig Erős Maria lesz a Nemzeti Liberális Párt képviselője a testületben.

„Jó beruházások és jó programok kellenek ahhoz, hogy fejlődő, közösségileg erős Csíkszeredában éljünk. Erre alapszik a költségvetésünk is” – fogalmazott Korodi Attila polgármester, rámutatva arra, hogy a központi büdzsé késedelme miatt csak nyolc hónap maradt a helyi költségvetés megvalósítására.

A város fejlesztésekre, beruházásokra és a közösségi életet erősítő programokra összpontosító 2021-es költségvetését egyhangúan fogadta el a testület, két módosító indítvánnyal együtt Bevételi oldalon 241,71 millió lejjel számol a város, kiadási oldalon pedig ennek az összegnek a közel hatvan százalékát (139,83 milliót) fejlesztésekre fordítják. A fennmaradó 101,88 millió lej a fenntartási költségeket fedezi. A participatív költségvetés az idei büdzsé legnagyobb újdonsága.

Harmadik pontként a közvilágítási szolgáltatások kiszervezésének jóváhagyása került napirendre. A 2017-ben a helyi Electric-Inst Kft.-vel kötött szerződés nemsokára lejár, ezért új közbeszerzési eljárás elindítására van szükség. Ennek a folyamatnak első lépéseként a testület elfogadta a kiszervezést megalapozó tanulmányt és a tenderfüzetet, a szervezési és működési szabályzót. Mindhármat a Tigra-Will Kft. dolgozta ki.

A tanulmány alaposan megindokolja a szolgáltatás kiszervezésének szükségességét. Vázolja a közvilágítás jelenlegi rendszerét, annak gazdasági-pénzügyi helyzetét. Javaslatokat fogalmaz meg a korszerűsítésre, hatékonyabbá tételre és bővítésre vonatkozóan.  A tanulmány értelmében a szolgáltatás összértéke, öt évre vonatkozóan 4.061.500 lej, ÁFA nélkül.

A becsült értékek alapján a közvilágítási rendszer működtetése évi 740 ezer lejbe kerülne.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük