Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jóváhagyták az új keretrendeletet az egyetem előtti oktatási egységek szervezéséről és működéséről (ROFUIP)

Aláírták az egyetemi oktatás előtti oktatási egységek megszervezésére és működésére vonatkozó új keretszabályzatot (ROFUIP) jóváhagyó miniszteri rendeletet, és amely közzétételre kerül Románia Hivatalos Közlönyében.

A jelenlegi (2022. augusztus 31-ig hatályos) szabályozáshoz képest az új jogszabályban szereplő újdonságelemek a következők:

  1. A ROFUIP rendelkezéseinek összeegyeztethetősége a tanév szerkezetével.
  2. Az elektronikus katalógus használatának szabályozása, kezdetben kísérleti egységekben.
  3. Tantárgyanként, tanulónként az évente adható osztályzatok / jegyek számát a pedagógus állapítja meg, a kerettervben meghatározott tanulási egységek számától és heti óraszámtól függően. Minden tantárgyból az évente adható érdemjegyek száma legalább háromszorosa a tantervben az illető tantárgyra szánt heti óraszámnak.
  4. Az iskolai helyzetek lezárása: minden tantárgyból évente csak egy átlag van, a tanév során adott osztályzatokból számtani átlagot számítanak ki.
  5. Az óvodai szintű (bölcsődei) szabályozás beépítése.
  6. Az egyetem előtti oktatási egységek igazgatótanácsi szervezetének és működésének összeegyeztethetősége az elsődleges jogszabályokkal.
  7. A tanári kar folyamatos képzési relevanciájának növelése a didaktikai mentori és didaktikai pályaképzési bizottság létrehozásával minden egyes jogi személyiséggel rendelkező oktatási egység szintjén, a specifikus hatáskörök meghatározásával.
  8. A diákok áthelyezésére vonatkozó előírások.
  9. A tanulók kicsapására vonatkozó rendelkezések megszüntetése, tekintettel arra, hogy az oktatáshoz való jog alkotmányos. Ezért a kizárási intézkedés csak a posztliceális oktatásban lesz lehetséges, amely nem kötelező.
  10. Minden olyan rendelkezés/hivatkozás megszüntetése, amely lehetővé teszi a tanulók szüleitől a pénz beszedését.

Az új ROFUIP rendelkezései 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Sorin Mihai CÎMPEANU,

Oktatási miniszter

 

forrás: edupedu.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.