Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jóváhagyták a speciális nyugdíjak eltörlését. Az RMDSZ tartózkodott a szavazástól

A parlament szerdán (február 17-én) úgy határozott, hogy megszünteti a képviselők és a szenátorok speciális nyugdíját. 357 igen szavazat volt, ellenszavazat egy sem. Az RMDSZ tartózkodott a szavazástól.

A PNL, az USR PLUS és a PSD által benyújtott három projekt közül az utóbbi kedvező jelentést kapott, és kiegészült a másik két fél módosításával. Az egyik módosítás előírja a speciális nyugdíj megszüntetését, beleértve a meglévő parlamenti képviselők speciális nyugdíjait is. Ebben a formában a törvényt nagy eséllyel alkotmányellenesnek nyilvánítják az Alkotmánybíróság bírái.

A találkozót több feszült pillanat, és a politikai pártok képviselőinek egymás ellen irányuló kölcsönös támadása jellemezte.

Alfred Simonis, PSD: „Örömmel jelentem be, hogy a PSD kezdeményezése az, amely jóváhagyásra kerül. Fontos pillanat Románia számára, ennek a generációnak ”

Ludovic Orban, PNL: „Ma olyan időszakban vagyunk, amikor a Parlamentnek lehetősége van megmutatni, hogy a törvényeket az állampolgárokért hozza, és senkinek sem szabad privilégiumokkal rendelkeznie, még akkor sem, ha döntő pozícióban van. A román demokrácia egészsége attól függ, hogy képesek vagyunk-e elengedni a populizmust, a demagógiát, a jövedelemszerzés vágyát. Nem helyes, ha a parlamenti képviselők külön nyugdíjat kapnak, míg a románok kis nyugdíjakból élnek. A mai napnak csak az első lépésnek kell lennie. Rendet kell tennünk a nyugdíjjogszabályokban. Igazságot kell tennünk az embereknek. Leveszem a kalapomat minden parlamenti képviselő előtt, akik ma szavaznak a speciális nyugdíjak megszüntetésére, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartoznak.

Dan Barna, USR: „Ma a PSD elismeri, hogy az általuk kitalált speciális nyugdíj szégyen. Ma ez a Parlament kevés méltóságot és becsületet hoz ennek az országnak. Ma egy kicsit viszünk véghez egy hatalmas javításból, amire Romániának szüksége van. Az elkövetkező hónapokban és hetekben harcolni fogunk a lehető legtöbb speciális nyugdíj megszüntetéséért. ”

Marcel Ciolacu, PSD: „Nem értettem, miért nem tette ezt tavaly Orbán úr, amikor miniszterelnök volt. Önök voltak többségben. A kormánya átjutott a Parlamenten. Nem értettem, miért nem adtak ki eddig sürgősségi kormányrendeletet, hogy a végsőkig igazságot tegyen. Az egyetlen különleges juttatás, amelyet sürgősségi rendelettel nem lehet megváltoztatni, az a parlamenti képviselőké. Ki tartotta vissza attól, hogy kiadják ezt a rendeletet, hogy teljes igazságot tegyenek. Kérem, ma azt hiszem, mindannyian megszavazzuk ezeknek a juttatásoknak a megszüntetését, és holnap arra kérem Önt, hogy adjon ki rendeletet, és járjon a végére, és szüntesse meg a többi speciális nyugdíjat.

Lorand Turos, RMDSZ: „Becsapják a szavazóikat azzal, hogy megszüntetik a legalacsonyabb speciális nyugdíjat, anélkül, hogy a többit is eltörölnék. A parlamenti képviselők nyugdíja az összes speciális nyugdíj 1,38% -át teszi ki. Ismét eljutottunk egy olyan fejezethez, ahol a demagógia és a populizmus hatalmas szintet ér el. Az RMDSZ amellett érvelt, hogy a speciális nyugdíjakat minden kategóriában meg kell szüntetni vagy korlátozni kell, nemcsak egyesekét. Úgy gondoljuk, hogy ezt a törlést az összes többi kategóriával együtt kell végrehajtani. Minden ilyen hirtelen kezdeményezést az Alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek nyilvánított. Józannak kell lennünk, és jogi és alkotmányos megoldásokat kell találnunk. Nem lehetünk szemtanúi a szemfényvesztő politikai döntéseknek. Az RMDSZ képviselői nem szavaznak. ”

Jelenleg mintegy 800 volt szenátor és képviselő van, akik évente tízmillió euró feletti különleges nyugdíjat kapnak. Egy volt parlamenti képviselő átlagos speciális nyugdíja havonta 5843 lej.

Február 9-én a PSD benyújtotta az Országgyűlésnek a parlamenti képviselők speciális nyugdíjának törlésére vonatkozó törvénytervezetet. A kezdeményezésnek egyetlen cikke van, amely előírja, hogy “hatályon kívül helyezik a képviselők és szenátorok statútumáról szóló 96/2006 törvény 49. és 50. cikkét, a későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel”.

A projektet Marcel Ciolacu, a PSD vezetője és más szociáldemokrata parlamenti képviselők írták alá. Köztük Paul Stănescu, Marius Budăi és Lucian Romașcanu.

A 96/2006-os törvény kimondja, hogy a három mandátummal rendelkező parlamenti képviselők különleges nyugdíjban részesülnek „a nyugdíjazás előtti tevékenység utolsó hónapjában realizált bruttó jövedelem 80% -ában”. Ezek a bevételek 20% -kal csökkennek a 2 mandátummal rendelkező parlamenti képviselők számára, és 40% -kal az egy mandátumos képviselők esetében.

A parlamenti képviselők speciális nyugdíjait 2015-ben vezették be a PSD kezdeményezésére és szavazatával.

Forrás: digi24.ro, g4media.ro

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.