Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megnyílt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a szenológiai központ

Szeptember 22 -én, szerdán sajtótájékoztatón mutatták be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szenológiai központját.

Ez a központ a poliklinika első emeletén működik, és az emlőbetegségek diagnosztizálására, megelőzésére és kezelésére jött létre.

„Az a célunk, hogy minél szélesebb körű és minél magasabb minőségű szolgáltatásokat biztosítsunk a térség lakossága számára. A szenológiai központ egy ilyen újabb lehetőség erre: hiánypótló, magas szintű és a közösségünket szolgáló”- mondta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A szenológiai központ egyedülálló a környéken, de a régióban is.

„Sikerült korszerű berendezéseket vásárolnunk, és Csíkszeredából és Marosvásárhelyről ismert szakemberek csatlakoztak ehhez a központhoz. Azért hoztuk létre a központot, hogy támogassuk a környékbeli nőket, az emlőrák korai felismerésével, hogy extra esélyt biztosítsunk ” – mondta a menedzser.

„Az egyik legnagyobb félelem az, hogy valaki hozzánk közel állóról kiderül, hogy rákos, ezért a megelőzés nagyon fontos. És fontos, hogy a kezelés mindenki számára elérhető legyen. Ma fiatal szakemberek jelenlétében vagyunk itt, akikre támaszkodhatunk ” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hajdu Gábor RMDSZ képviselő úgy értékelte, hogy ez fontos eredmény.

“A kórház jó irányba halad” – mondta a képviselő, felidézve azokat az éveket, amikor a betegek más városokba mentek a szükséges kezelésre.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, a radiológiai osztály főorvosa ismertette a sajtó számára a performáns mammográfiás készüléket. Kifejtette, a mell röntgenfelvételének elkészítése mellett ez a készülék tomoszintézist is készít, a mell léziójának háromdimenziós megjelenítésére is képes. Elmondta, a készülék segítségével következő lépésként a tűbiopsziás eljárások bevezetése is lehetővé válik, ezen minimálisan invazív beavatkozás nagyon nagy előrelépés lesz a mell elváltozásainak kezelésében. Az országban jelenleg csak két helyen végzik ezeket a beavatkozásokat.

Dr. Hompoth György, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője rámutatott, Romániában évente mintegy kilencezer nő szembesül a mellrák diagnózisával és nem csökken a betegség előfordulása.

„Nem mindegy, hogy mikor vesszük észre a daganatot, nagyobb az esély a túlélésre akkor, ha korán kiderül az elváltozás. Ötven éves kor felett hetvenöt éves korig kétévente minden nőnek részt kell vennie szűrővizsgálaton” – szögezte le a főorvos.

Dr. Csató Szilárd onkológus szakorvos kiemelte, a nőknél előfordulásuk és az elhalálozás szempontjából is első helyen állnak a melldaganatok. Az elhalálozási arány pedig azért ennyire magas, mert későre derül fény az emlődaganatok többségére.

„Rohamosan nő a melldaganatok előfordulása, Csíkszeredában is kezelünk már huszonéves betegeket is. Évente 100-150 új mellrákos esetünk van a megyéből. Nagyon fontos eljönni és időben részt venni vizsgálaton ” – emelte ki az onkológus.

A kórház emlőrák kezelésére is teljes körű szolgáltatásokat nyújt. A diagnózis után az onkológiai kezelés mellett sebészeti kezelés is rendelkezésre áll. A sebészek szinte minden héten végeznek ilyen típusú műtéteket. A kórházban erre a területre szakosodott plasztikai sebész is van.

A mellvizsgálatokat egészségbiztosítással rendelkezők számára járóbetegrendelésben és napi bennfekvéses rendszerben beutaló alapján ingyenesen végzik a kórházban, ugyanakkor lehetőség van térítéses rendszerben is a szűrésre. A mammográfiai vizsgálatok családorvosi vagy szakorvosi (nőgyógyász vagy sebész által kiállított) beutalóval vehetők igénybe. Aki a térítéses rendszerben szeretne szűrésen részt venni, az családorvosi vagy szakorvosi orvosi levél alapján teheti meg ezt. A mammográfia ára 60-120 lej, a tomoszintézis 70 – 280 lej közötti összegbe kerül, a mell ultrahangvizsgálat ára pedig 200 lej.

Előjegyzést igényelni naponta 8-14 óra között lehet a 0732 500772-es telefonszámon.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük