Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Leleplezték a gyermek József Attila szobrát Csíkszeredában, a nevét viselő iskolában

Fotó: Fecső Zoltán

A tanévnyitó alkalmából a nevét viselő csíkszeredai iskolában leleplezték József Attila költő gyermeki szobrát – írja a Székelyhon.ro portál, amit az MTI idéz.

Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművész alkotása József Attila költőt jelképezi diákkorában, az iskola lépcsőjén ülve. A mű a költő születésének 115. évfordulója, 95 évvel a “Kertész leszek” – az iskola himnuszának választott – vers megírása és a József Attila Általános Iskola Csíkszereda központjában történt megalapítása óta eltelt 30 év emlékére készült. A szobrot a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága és a csíkszeredai helyi tanács támogatásával állították fel.

Az avatáson Ráduly Róbert, a város polgármestere egyebek mellett elmondta, hogy az oktatás a koronavírus-járvány kitörése óta az elhagyás irányába halad.

“Hiába újítjuk fel és szereljük fel az iskolákat, ha nincs bennük élet. Ha gyermekeink otthon maradnak, az iskola nem más, mint egy nagy elhagyatott épület, amelynek hiányzik a lényege: a közösség ”- hangsúlyozta Ráduly.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja beszédében elmondta, hogy a szoboravatás kellemes pillanat, ámbár – mondta -, hogy a járvány állapota és az ebből adódó bizonytalanság beárnyékolta a tanévnyitót.

A kormány a lakossághoz viszonyított új fertőzések száma alapján a sárga zónába sorolta Csíkszereda városát. Emiatt a tanév hibrid rendszerben kezdődött a “József Attila” Általános Iskolában. Az órákat általános és középiskolás diákok látogatják (8. osztály). Az 5-7. osztály csak hetente kétszer jár iskolába, délután a legtöbb órát online követik.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük