Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Bejegyezték a Csík Metropolisz Övezet Egyesületet

A teljes Csík térség és Csíkszereda a régió fenntartható fejlődésének nagyon fontos pillanatához érkezett.

Hétfőn, március 1-jén hivatalosan is bejegyezték a Csík Metropoliszövezet Közösségi Fejlesztési Társulást. Így 22 helyi önkormányzat és a megyei tanács társulásával létrejött (a marosvásárhelyi után) a Székelyföld második metropolisz övezete. Korodi Attila polgármester és az egyesület további vezetői sajtótájékoztatón hangsúlyozták ennek a lépésnek a fontosságát.

A metropolisz övezeteket társulás útján lehet létrehozni nagyobb városok 30 km-es vonzáskörzetében. A társulásból így kimaradt Kászonaltíz és Balánbánya, de e kettő kivételével a teljes Alcsíki- és Felcsíki-medence, valamint a Hargita megyéhez tartozó két gyimesi község is részévé vált az egyesületnek.

Az egyesület létrejöttéről és céljairól beszámoló sajtótájékoztatót jelképes helyszínen, a teljes térséget szimbolizáló Mikó-vár előtt tartották. Jelen volt egyesületi elnökként Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila, alelnökként Borboly Csaba megyeitanács-elnök, vezetőségi tagokként pedig Kedves Róbert csíkszenttamási, és Gergely Károly gyimesközéploki polgármester.

„A kezdeményezés a térségünkben úttörő jellegű, mert olyan munkamódszert nyitunk meg, amely a következő időszakra nézve új perspektívát nyit meg a településeink fejlesztésében, és amely a teljes Csíki-medencére egyetlen infrastrukturális fejlesztési térségként tekint – fogalmazott Korodi Attila. – A mi szándékunkkal egybeesett az a kormányzati döntés is, amely a nagyvárosokhoz és vonzáskörzetükhöz köti a válsághelyzet utáni újrakezdést elősegítő uniós fejlesztési alapokat – mutatott rá a szerencsés időzítésre Csíkszereda polgármestere.

„Múlt év szeptemberében a fogalmaztuk meg az RMDSZ Csíki Területi Szervezetével közösen a metropoliszövezet társulásának szükségességét, amelynek ma már megvan a jogi alapja. A társulás révén elkezdhetjük a közös fejlesztéseket, amelyet az RMDSZ kormányzati szerepvállalása megerősíthet” – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszenttamás és Gyimesközéplok polgármesterei kijelentették, hogy ezen egyesület révén a községek „közelebb” kerülnek a megyeszékhelyhez.

Az egyesület tevékenysége új európai forrásokat nyit meg, és a csíki térség gazdasági fejlődését és a tömegközlekedés korszerűsítését eredményezi.

Korodi Attila hozzátette, hogy a következő időszakban szakmai csapatot hoznak létre, és megalapozzák a regionális fejlesztési stratégiát.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük