Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Elindult Balánbánya 2021-2027 fejlesztési stratégiájának kidolgozási folyamata

“Figyelembe véve a stratégiai tervezés fontosságát a helységek koherens és fenntartható fejlődése szempontjából, valamint azt a tényt, hogy Románia új, 2021- 2027-es időszakra tervezett európai pénzügyi évbe lép, megkezdtük a város helyi fejlesztési stratégiájának kidolgozási folyamatát erre az időszakra”, olvasható a városháza által kiadott közlemény.

Ebben a tekintetben 2021. május 13-án került sor az adminisztrációra összpontosító első fókuszcsoportra, hogy azonosítsák a problémákat és a megoldásokat ezen a területen. Az ülésen részt vettek a Helyi Tanács tagjai, a balánbányai városháza képviselői és Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba.

Beszélgetéseket folytattak a helység helyzetéről, a folyamatban lévő projektekről, a jövőbeni tervekről és az új, fejleszthető projektötletekről.

A Hargita Megyei Tanács intézményével folytatott együttműködés kapcsán a következőket vitatták meg:

  • A következő években megépül a DJ125 A út (Balánbánya – Gyergyószentmiklós 4-es km), amelyet a regionális operatív program keretében javasolnak európai finanszírozásra. Borboly Csaba úr arról tájékoztatott minket, hogy műszaki megoldásokat keresnek, többek között egy kerékpárút építésére ezen az útszakaszon.
  • A következő hónapokban a regionális hulladékgazdálkodási operátor is működni fog. Lépéseket teszünk a hulladék környezet számára egészségesebb kezelése és az állampolgárok számára jobb minőségű szolgáltatások irányába.
  • Elérhetővé vált a kórház épülete, amely a Hargita Megyei Tanács tulajdonában volt, és ahol korábban egy drogellenes központ létrehozását tervezték, és megoldásokat keresünk működtetésére (olyan változatok kerültek szóba, mint: idősek otthona, elhelyező központ, palliatív ellátó központ).
  • A volt óvodára nézve egy pályázat benyújtását tervezik európai finanszírozásra az üzleti inkubátorház létrehozása érdekében. Ezt a projektet a Megyei Tanáccsal együttműködve hajtják végre (projektvezetőként vesz részt a társfinanszírozási igények 2/3-ával, a helységünk pedig a fennmaradó 1/3-al).

“A közösségünk számára kiemelt projektek sorozatát vitattuk meg és azonosítottuk. Az erről szóló információk nyilvánosan elérhetők lesznek mind nyilvános konzultáció, mind tájékoztatási célokból. Megemlítjük, hogy a stratégia kidolgozásának folyamata az érdeklődő személyekkel és szervezetekkel folytatott találkozókkal folytatódik a következő témákban: Szociális, Gazdasági, Turizmus, Környezetvédelem. Az érdeklődésre számot tartó témájú találkozók befejezése után nyilvános kérdőívet dolgozunk ki, és felkérjük a város lakosságát, hogy válaszoljon. Nagyon szeretnénk, ha a stratégiában javasolt megoldások tükröznék az állampolgárok valós igényeit, valamint véleményüket”, említi meg a közlemény.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.