Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Felújították Borszék egyik gyöngyszemét

Két év munka után fejeződött be Borszék egyik legrangosabb ingatlanának felújítása. A 49-es Villa rehabilitációs munkálatait európai alapokból finanszírozták. A borszéki műemlékek örökségébe tartozó épület kulturális, múzeumi, turisztikai, oktatási tevékenységekre és konferenciák szervezésére szolgál majd.

A felújítási munkák a műemlék épület szaktanulmányok következtetéseinek és használati kötelezettségnek megfelelő helyreállítását, konszolidációját, valamint a homlokzatok helyreállítását, átalakítását tartalmazták. Ezzel egyidejűleg biztosították a belső adottságokat (légkondicionálási feltételeket biztosító berendezések, tűzbiztonság, betörésvédelem), valamint a pellet alapú hőerőművel történő fűtést (automatizálási lehetőséggel). Így a hőerőmű fahulladék hasznosításából származó ökológiai tüzelőanyagokat használ majd, hozzájárulva a környezet védelméhez. A projekt a kiállítótér akadálymentesítését is biztosította mozgássérültek számára. Az épület belseje teljesen bútorozott.

A Tavasz utca 11 szám alatt található 49-es Villa 1938-ban épült, a borszéki műemlék épületek egyik legfontosabbja. Az eredeti épület 26 szobával rendelkezett. A második világháborút követően a 1948/149-es rendelet alapján államosították az ingatlant, ezt követően 1950-1970 között átalakították, 28 helyiségre és 71 szálláshelyre bővítették.

A felújított épület 2016 óta a borszéki városháza tulajdona. A Kulturális Minisztérium műemlék kategóriába sorolta.

A beruházás európai forrásból valósult meg, a szerződést a Gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel 2018-ban írták alá. A közel 3 millió lejes összköltségvetésből a vissza nem térítendő finanszírozás 2,7 millió lej volt, amelyhez hozzáadódik az önrész összege, körülbelül 200 000 lej. A munkálatokat a bukaresti Alexander Business & Services SRL végezte.

  • A Borszéki Polgármesteri Hivatal által közölt információVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.