Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Aláírták Csíkszereda legértékesebb projektcsomagjának finanszírozási szerződését

Ráduly Róbert Kálmán polgármester bejelentette Csíkszereda legértékesebb projektcsomagjának finanszírozásáról szóló szerződés aláírását: a városi mobilitási projekt értéke 151,8 millió lej, és átszervezi a megye székhelyének forgalmát.

Az érdeklődés csökken, azonban a Székelyföld Kerékpáros Körversenyét megszervezik, és a városháza ügyfélfogadási programja nagy hatékonysággal működik – mondta a polgármester a 2020. augusztus 3-án tartott sajtótájékoztatón.

Csíkszereda polgármestere három témáról tartott tájékoztatót: a közelgő sporteseményekről, a városháza ügyfélfogadási programjáról és az európai beruházásokról.

 

A sport mint gazdaságélénkítő

Bár kezdetben több mint harminc csapat érdeklődött a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenye iránt, a nemzetközi járványügyi intézkedések miatt alaposan megcsappant – és megtörténhet, hogy tovább csökken – a résztvevők száma: augusztus 3-án reggel már csak 16 csapat szerepelt a listán. Ráduly hangsúlyozta: a versenyt augusztus 5–8. között ennek ellenére is megtartják, mert egyrészt a folytonosságot nem törnék meg, másrészt a költségvetés harmada az idegenforgalmi szolgáltatókhoz jut, amelyeknek jelen helyzetben különösen sokat jelent ez a bevételi forrás.

A verseny alkalmával a következő forgalomkorlátozások lépnek érvénybe:

Pénteken, augusztus 7-én:

11.00–11.05 óra: Szabadság tér–Temesvári sugárút–Nagyrét utca–Taploca utca;

15.20–15.50 óra: Hargita utca–Nagyrét utca–Temesvári sugárút–Szabadság tér;

Szombaton, augusztus 8-án:

10.00–13.30 óra: teljes útlezárás a Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű megyei úton;

16.30–16.30 óra: Szabadság tér–Temesvári sugárút–Nagyrét utca–Taploca utca;

17.00–17.15 óra: Taploca utca–Márton Áron utca–Decemberi forradalom utca–Temesvári sugárút–Vár tér–Szász Endre utca–Hóvirág utca–Brassói út.

A kerékpárverseny után, augusztus 9-én, vasárnap a távfutásé a főszerep: ekkor szervezik meg a szintén nagy hagyománnyal rendelkező Tusnád Ásványvíz Maratont. A verseny szabályzata letölthető a városháza honlapjáról (www.szereda.ro).

 

Hatékony ügyfélszolgálat

Mint korábban közöltük, a városházi ügyfélszolgálat két osztály esetében visszatért a járványügyi korlátozások előtt bejáratott órarendhez.

A hivatal épületében működő Lakosság-nyilvántartó közszolgálat, valamint a Mikó-várba költöztetett pénztár hétfőn, kedden és csütörtökön 8:00–13:00, valamint 14:00–17:00 óra között fogadja az ügyfeleket, szerdán és pénteken pedig 8:00–13:00 óra között. A polgármester megjegyezte: a pénztár már nem fog visszaköltözni a korábbi helyére, hanem a Postabank régi épületében kialakítandó ügyfélszolgálati épületbe költözik.

A Szociális igazgatóság munkatársai ugyanakkor keddi és csütörtöki napokon 9.00–11.00 óra között a Közüzemek Rt. korábbi székhelyén (Akác utca 1. szám) fogadják az ügyfeleket.

 

151 millió lejes fejlesztés kivitelezésére készülnek

Ráduly Róbert Kálmán bejelentette: július 21-én aláírták a város fenntartható mobilitási tervének finanszírozási szerződését. A Központi Fejlesztési Régióval aláírt szerződés értéke 151,8 millió lej, ebből a vissza nem térítendő uniós és állami hozzájárulás 114,4 millió lejre rúg, a maradék 37,4 millió lejt pedig a város a saját költségvetéséből biztosítja.

A mobilitási tervnek hat eleme van: a Hargita utca felújítása, a Kossuth Lajos utca (ezzel együtt részben a Márton Áron utca, a teljes Decemberi forradalom utca és szintén részben a Temesvári sugárút felújítása), a vasúti felüljáró újjáépítése, a buszpályaudvar felújítása, 23 környezetbarát autóbusz vásárlása, valamint forgalommenedzsment elemek alkalmazása.

A mobilitási terv elsősorban a gyalogos, másodsorban a kerékpáros közlekedést részesíti előnyben, harmadsorban a tömegközlekedésnek kedvez, az autós forgalmat pedig – összhangban a fejlett országokban alkalmazott trendekkel – háttérbe szorítja. A felüljáró újjáépítésére kevés a szakcég, ezért Ráduly a projekt legnagyobb kockázatának nevezte. Hozzátette: a felüljáró projektjének, a buszpályaudvar felújításának és a buszvásárlásnak az esetében a következő hetekben már meghirdetik a kivitelezésre a közbeszerzést.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük