A Hargita megyei tűzoltók által  hétvégén kezelt helyzetek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pénteken, szombaton és vasárnap a Hargita megyei tűzoltók 25 vészhelyzetet kezeltek.

A legtöbb bevetést a SMURD egységeknél szolgáló kollégáink hajtották végre, akik 18 bajba jutott személynek nyújtottak orvosi segítséget, valamint az operatív személyzet egy Maroshévízen történt közúti balesetnél a tűzmegelőzés és az oltási intézkedések biztosítása érdekében intézkedett.

Ugyanakkor az elmúlt 72 órában a tűzoltókat 6 tűzeset lokalizálásához és felszámolásához hívták, amelyek közül 3-at nem tisztított vagy éghető anyagoktól hőszigeteléssel nem védett kémények okoztak Toplița, Sărmaș és Atid településeken, valamint 3 száraz növényzet ellenőrizetlen égéséhez Miercurea Ciuc és Sâncrăieni településeken, amelyek összesen mintegy 3 hektárnyi területet érintettek.

A polgárok kötelesek betartani a száraz növényzet égetését tiltó környezetvédelmi szabályokat.

Az avar, tőzeg, erdei hulladék, nád, sás, bokrok vagy füves növényzet égetését tiltó jogszabályi rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyek esetében 7.500 lej és 15.000 lej közötti, jogi személyek esetében pedig 50.000 lej és 100.000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Külön büntetési rendszert állapítanak meg a védett területeken és az ökológiai helyreállítás alá tartozó földterületeken az avar, nád, nádas, bokros és füves növényzet elégetésére, amely bűncselekménynek minősül, és 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő, ha az emberi, állati vagy növényi életet vagy egészséget veszélyeztethette.

Voltak olyan esetek, amikor az ilyen tüzek emberi áldozatokat követeltek a tűz szél hatására történő terjedése miatt.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek az ellenőrizetlen tüzek közúti baleseteket okozhatnak, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek, mivel a közutakat elborító nagy mennyiségű füst miatt a közutakon csökkentek a látási viszonyok.

Ugyancsak a fenti időszakban két RO-Alert üzenetet küldtek a lakosságnak medve jelenléte miatt Csíkszeredában.

Ne feledjék! A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy