Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A magyar diplomácia akadályozta meg a Pápa romániai látogatását a Centenárium évében? Talán Szijjártó Péter választ ad nekünk romániai tartózkodása alatt

 

Egyre több hírügynökség beszél a Pápa romániai 2019-es látogatásáról. Fontos mozzanat a román diplomácia számára, amelyik már 2 éve komoly erőfeszítéseket tesz, hogy meggyőzze a Pápát egy romániai látogatásról. Eredetileg a tárgyalások a 2018-as évet vették célba, ám minden valós magyarázat nélkül a Vatikán visszautasította a romániai látogatást a Centenáriumi évben, úgy tűnik azért, hogy ezt a diplomáciai fontos gesztust 2019-ben tegye meg.

Vatikáni jól tájékozott források szerint a Pápa 2018-as romániai látogatásának elmaradásában döntő szerepe volt a magyarországi hatóságoknak, akik, minden rendelkezésükre álló eszközzel, katolikus vonalon, meggyőzték a Szentatyát, hogy halassza el bukaresti látogatását. Az egyik felhozott úgynevezett érv a marosvásárhelyi római-katolikus gimnázium ügye volt, amely témát Románia zsarolására használták, a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztési Szervezethez való csatlakozás szavazás akadályozásával. Egy hamis ürügy, mivel ez a középiskola e tanév kezdete óta zökkenőmentesen működik, és a létrehozásának késedelmét kizárólag az RMDSZ vezetősége okozta, amely az iskola létrehozását kényszerítette a jogi normák betartása nélkül. Máskülönben köztudott a Vatikán bukaresti küldöttének aktív részvétele a magyar álláspont támogatásában a marosvásárhelyi gimnázium ügyével kapcsolatban.

Hogy Budapestnek szerepe volt-e vagy nem a Pápa romániai látogatásának megakadályozásában pont a Centenárium évében, egy tisztázásra váró téma a két ország külügyminisztereinek 2018 november 9-i bukaresti találkozóján. Talán megkérdezik Magyarországot, hogy egy európai ország nemzeti ünnepének tisztelete egy civilizált és normális gesztus-e vagy nem, és hogy idén is tilos lesz-e a magyar diplomatáknak részt venni a December 1-jei ünnepségeken. Megemlítjük, hogy Románia minden évben megemlékezik Március 15-éről, amelynek valódi történelmi jelentősége 40 ezer erdélyi román lemészárlását jelenti, az 1848-1849-es forradalom idején.

A cikk folytatása itt historia.ro

 

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük