A képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet,amely megtiltaná a kisebbségek anyanyelvhasználatát a közigazgatásban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította szerdán a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést a képviselőház,tudósít az Agerpres.

A Bogdan Diaconu benyújtotta törvénytervezet megtiltaná a kisebbségi anyanyelvek használatát a romániai közintézményeknek,állami hatóságoknak, és önkormányzatoknak.Akik pedig nem tartják tiszteletben a román nyelv hivatalos jellegét elveszítik a munkahelyüket,állami intézményekben nem vállalhatnak többé munkát.

Diaconu ugyanakkor azt is el szeretné érni,hogy a helyi és megyei tanácsok ülései,az alkalmazottak munkahelyi megbeszélései kizárólag románul zajlódjanak le,fordítást csak külföldi vendég jelenléte tenne indokolttá.

A tervezet betiltaná az intézményneveknek a kisebbségek nyelvén való használatát is.

Először a képviselőház kellett volna megvitassa a törvénytervezetet,de mivel nem tűzte napirendre fél éven belül az hallgatólagosan elfogadott tervezetként kerül a szenátus elé az alkotmány 75.cikkelye 2-ik bekezdés és 113-ik képviselőház müködését szabályozó cikkelye alapján..A szóbanforgó tervezet esetében az alkotmányos határidő február 8-a volt.A 2015 december 22-ei ülésen nem volt meg a megfelelő szavazatszám.

Meg kell említenünk,hogy tavaly augusztusban egy vita robbant ki a székelyudvarhelyi helyi rendőrség autóinak magyar feliratozásával kapcsolatban.Bogdan Diaconu mint a PSD tagja jutott képviselői mandátumhoz,majd saját pártot alapított és kidolgozta ezt a törvénytervezetet mely „megtiltaná a magyar feliratozást”.

Forrás:romanialibera.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy