A közrend és közbiztonság biztosításával kapcsolatos tevékenységek a Tusványos 2023 rendezvény előtt és alatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

          Hargita Megyei Prefektusi Intézmény

A Belügyminisztérium intézményei július 18. és 23. között biztosítják a rend légkörét és a közbiztonságot biztosító intézkedési terv végrehajtását a „Tusványos” 2023- tusnádfürdői Nyári Egyetem és Diáktábor keretében.

Biztosítjuk minisztériumunk munkatársainak aktív utcai jelenlétét a jogsértő cselekmények megelőzése és a gyors beavatkozás érdekében, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a zsúfolt helyekre az üdülőhelyeken és a turistaútvonalakon.

A rendőrök fellépnek a rend és a közbiztonság megőrzése, a köz- és magántulajdon védelme, valamint a közúti és közlekedésbiztonság növelése érdekében.

A katonai tűzoltók minden veszélyhelyzetben beavatkoznak, mind a veszélyes időjárási, mind a hidrológiai jelenségek hatásainak korlátozása tekintetében, figyelembe véve a következő időszakra vonatkozó előrejelzéseket.

A csendőrök a veszélyeztetett helyzetbe került emberek megsegítésére küldetéseket hajtanak végre, a hegyi csendőrök pedig a táborral szomszédos területeket és a turistautakat figyelik.

Integrált rendszerben lépnek fel a Belügyminisztérium, a Hargita Megyei Mentőszolgálat, a Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat és más, hasonló hatáskörrel rendelkező intézmények, hogy a Nyári Egyetem törvényes feltételek mellett valósuljon meg, és a résztvevők biztonságban tölthessék el ezeket a napokat a megyében.

          Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság

Mint minden évben, Tusnádfürdőn rendezik meg a „Tusványosi Nyári Egyetem és Diáktábor”-t.

2023 július 18-tól 23-ig a Hargita megyei rendőrök több struktúrából teljesítenek szolgálatot, hogy a résztvevők számára optimális rendet és biztonságot biztosítsanak, az esetleges kellemetlen helyzeteket megelőzzék, és a közúti forgalom problémamentes haladása érdekében a fő forgalmi útvonalakon.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a következőket ajánlják minden résztvevőnek:

     Ha autóval utazik, tartsa be a helyszínen levő rendőrök utasításait, és csak az erre kijelölt helyen parkoljon;

 • Gyalogosként csak ismert vagy biztonságos útvonalon közlekedjen;
 • Tanúsítson türelmet és megértést a forgalomban és a rendezvényen résztvevő többi résztvevővel szemben;
 • Ne fogyasszon alkoholos italt vagy tiltott szert, ha tudja, hogy autóval utazik;
 • Tilos kábítószer birtoklása, értékesítése vagy fogyasztása;
 • Tartsa tiszteletben a rendezvény szervezőinek, meghatalmazottjainak vagy a rendvédelmi szervek ajánlásait;
 • Tartózkodjon a tábor normális lefolyását akadályozó természetű cselekményektől, és ne uszítson ilyen cselekményekre hangos szavakkal, kiáltványokkal vagy egyéb audiovizuális eszközökkel;
 • A nyilvános összejövetelek során tilos alkoholtartalmú italokat, bármilyen fegyvert, robbanó- vagy gyújtóanyagot, irritáló-könnyfakasztó vagy bénító anyagokat, áramütést okozó eszközöket vagy egyéb erőszakos cselekményekre használható tárgyakat bevinni vagy birtokolni.
 • Tilos ittas állapotban a rendezvényen részt venni, kiskorúaknak alkoholos italt, dohányt, kábítószert kínálni;
 • A parkoló autókban ne hagyjon láthatóan értékeket, táskákat, pénztárcákat, háziállatokat stb.
 • Ha kiskorúak vagy idősek kíséretében van jelen tartsa felügyelet alatt őket és/vagy tartson állandó kapcsolatot velük;

A szervezők, képviselőik vagy a rendőrség felszólítására azonnal hagyja el a nyilvános gyülekezést vagy annak helyszínét.

Ugyanakkor a közlekedésrendészeti struktúrák rendőrei a vasúti közlekedés biztonságáról is gondoskodnak, járőrözve a személyvonatokon és a Hargita megyei vasútállomásokon.

Emlékeztetünk arra is, hogy ha veszélyhelyzetbe kerül, ha szemtanúja lesz antiszociális cselekménynek, vagy bármilyen panasza van, hívja a 112-es egységes segélyhívószámot.

A Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség minden résztvevőnek kellemes, nemkívánatos események nélküli ünnepséget kíván!

Hargita megyei „Olt” Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége

Mától, július 18-tól július 23-ig, vasárnapig tart a 32. alkalommal megrendezésre kerülő „Tusványosi Nyári Egyetem és Diáktábor”, amelyet a közösség lelkesen vár.

Ennek érdekében a Hargita Megyei ,,Olt” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége intézkedett a szükséges intézkedésekről, hogy az idei kiadás is teljes biztonságban kerüljön megrendezésre.

Így az esetlegesen előforduló vészhelyzetek hatékony kezelése érdekében a Hargita Megyei „Olt” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége folyamatosan figyelemmel kíséri a helyszíni dinamika alakulását, és szükség esetén azonnali intézkedéseket hoz a résztvevők támogatására irányuló válaszlépések optimalizálása érdekében. Az Önkéntes Mentőszolgálat is jelen lesz a helyszínen, hogy vészhelyzet esetén biztosítsa a beavatkozást.

A rendezvényt megelőzően a megelőző biztosok ellenőrzéseket végeztek a veszélyek és a vészhelyzetek lehetséges okainak azonosítása és megszüntetése érdekében a rendezvény helyszínén. Ezek a tevékenységek az elkövetkező időszakban is folytatódnak, hogy a helyszínen tartózkodók számára a potenciális veszélyhelyzeteket megszüntessék.

A nemkívánatos események megelőzése érdekében javasoljuk a résztvevőknek, hogy viselkedjenek megfelelően, vigyázzanak saját és mások biztonságára, és ha a helyzet úgy kívánja, szigorúan kövessék a szervezők ajánlásait a veszélyeztetett területről való távozás érdekében.

Ez a kiadás várhatóan nagyszámú résztvevőt vonz majd, ezért szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy átadjunk néhány ajánlást. Felhívjuk a Tusványosra érkezők figyelmét, hogy a szervezők és a hatóságok által adott tanácsokat figyelmesen hallgassák meg. A Hargita Megyei Katonai Tűzoltóság ugyanakkor azt ajánlja, hogy az alábbi intézkedéseket tartsák be az esetlegesen előforduló vészhelyzetek megelőzése érdekében:

 • Ne használjon nyílt tüzet tűzveszélyes területen;
 • Ne dobja el véletlenszerűen a cigarettát. A dohányzás a kijelölt helyeken kívül nem megengedett;
 • NE hagyja felügyelet nélkül a gyermekeket;
 • Ne zárja el a megközelítési útvonalakat a tűzoltóautók vagy a szabadtéri tűzcsapok megközelítése érdekében;
 • Vihar esetén hagyjon abba minden szabadtéri tevékenységet, menjen be egy épületbe vagy autóba. Ha ez nem lehetséges, villámlás esetén guggoljon le a földre, tegye a kezét a füle és a feje fölé, a fejét pedig a térdei közé. Kerülje a folyók és patakok közelében végzett tevékenységeket, ne keressen menedéket hidak vagy fák alatt, ha heves felhőszakadás lenne;
 • Nagyon magas hőmérséklet esetén korlátozza az alkoholtartalmú italok fogyasztását, viseljen könnyű, hűvös, világos színű ruházatot, amely a lehető legtöbb testrészt takarja, fogyasszon sok folyadékot, és arcát és fejét széles karimájú kalap viselésével védje;
 • A háztartási hulladékot csak az erre kijelölt helyeken szabad elhelyezni. Tűz esetén hozzájárulhatnak a tűz gyors fejlődéséhez.

A meleg időszakok leggyakoribb kockázata a fulladás veszélye.

Ennek a kockázatnak az elkerülése érdekében javasoljuk:

● ne menjen hideg vízbe, ha hosszabb ideig volt a napon;

● ne ugorjon a vízbe platformokról, hidakról vagy más szerkezetekről;

● csak az erre a célra kijelölt fürdőhelyeken fürödjön;

● ne hagyja felügyelet nélkül a gyermekeket a vízben vagy annak közelében;

● ha nem jó úszó, ne merészkedjen veszélyes, felügyelet nélküli területekre;

● ne ússzon olyan folyókban, tavakban vagy más vízfolyásokban, ahol a partok meredekek, az áramlatok nagyon erősek, a partok iszaposak vagy növényekkel, kövekkel, ágakkal és fatörzsekkel vannak tele.

Ha vízbefulladás veszélyében lévő személyt észlel, hívja a 112-es segélyhívószámot, és próbálja meg kimenteni az áldozatot, de ne veszélyeztesse az életét.

Annak érdekében, hogy ezeket a napokat biztonságban tölthessék, javasoljuk minden résztvevőnek, hogy tartsák be a szervezők által előírt intézkedéseket, és azonnal értesítsenek minket, ha vészhelyzet adódik.

Még egyszer biztosítjuk Önöket, hogy a tűzoltóság mindig készen áll arra, hogy azonnal reagáljon a közösség igényeire, kezeljen minden vészhelyzetet és elsősegélyt nyújtson. Kívánjuk, hogy élvezzék ezeket a napokat, biztonságban és kellemetlen események nélkül.

Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség

A Hargita megyei csendőrség biztosítja a közrendet és a biztonságot a kulturális, művészeti, sport- és vallási rendezvényeken, amelyekre ezen a hétvégén kerül sor a megyében.

Önállóan vagy integrált rendszerben fogunk eljárni, azzal a küldetéssel, hogy garantáljuk az Önök biztonságát, megelőzzük és leküzdjük a társadalomellenes cselekményeket, de szükség esetén beavatkozunk.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség azt javasolja, hogy a nyilvános rendezvényeken részt vevő személyek, valamint a többi polgár mutasson megértést a meghozott intézkedések iránt, viselkedjen civilizáltan, tartsa tiszteletben a rendőrség és a szervezők jelzéseit, kerüljön el mindenféle konfliktust, és ha antiszociális viselkedést tapasztal, értesítse a legközelebbi csendőrjárőrt.

A tusnádfürdői, hargitafürdői, gyilkostói, borszéki és parajdi hegyi csendőrőrsök személyzete a közrend fenntartása, a bűnözés és a rendellenes jelenségek megelőzése és leküzdése érdekében jár el a felelősségi körükben, a közrend megzavarása esetén operatív és időben történő beavatkozás, valamint az esetleges konfliktusok rendezése érdekében.

Tehát Hargita megye csendőrsége biztonságos és békés hetet kíván!

                Hargita Megyei Drogprevenciós Központ

A 2023.07.18-21 közötti tusványosi nyári tábor ideje alatt a kábítószer-ellenes szakemberek speciális prevenciós és tanácsadási tevékenységet végeznek a kábítószer-fogyasztás hatásairól és kockázatairól, és szükség esetén szakszerű támogatást nyújtanak.
A rendezvényt megelőzően a tábor szervezői, a biztonsági és szolgálati terület munkatársai, valamint az akkreditált önkéntesek számára a drog- és alkoholfogyasztás megelőzésével kapcsolatos tájékoztató és képzési foglalkozásokat tartottak.

A rendezvény résztvevőinek ajánljuk:

 • azonosítsák az elsősegélynyújtó pontokat;
 • ne fogyasszanak túlzott mennyiségű alkoholt;
 • legyenek óvatosak az idegenekkel, akik különböző formában (italok, gyógyszerek, cigaretta) kínálhatják őket.

Továbbá, ha azt észleli, hogy a környezetében lévő emberek szerek hatása alatt állnak, kerülje a közvetlen konfrontációt, mivel bármilyen kisebb konfliktus eszkalálódhat, és kérjen segítséget a szakavatott személyzettől.

Különleges helyzet esetén hívja a 112-es egységes segélyhívó számot.

            

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy