A Nagyhagymás-Békás-szoros Nemzeti Parkban telelnek a medvék

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Téli időszakban a legnépesebb medvecsoportok Hargita megyében,a Nagyhagymás-Békás szoros Nemzeti Parkban és a Hargita hegységben találhatók,távol az emberi települések zajától.

A Nemzeti Park igazgatója,Hegyi Barna az Agerpres-nek elmondta,hogy „ a Nagyhagymás és Feketehagymás hegységekben,egy 2-3.000 hektáros területre érkezik telelni 80-100 medve.Ezen a területen nincs erdőkitermelés vagy más emberi tevékenység és a környék bővelkedik karsztképződményekben,barlangokban,odúkban amelyekben a medvék zavartalanul kitelelhetnek és itt hozzák világra bocsaikat az anyamedvék is.A turisták által télen használatlan ösvényeken mackók közlekednek ,szépen egymás mellett látszanak a felnőtt medvék két-tenyérnyi és a bocsok aprócska,macskáéhoz hasonló mancsnyomai”.

Az igazgató elmondása szerint márciusban veszélyes a park bizonyos területein járni,mert az anyamedvék a bocsaikkal még a környéken tartózkodnak,a bocsok ugyanis még nem képesek nagyobb távolságok megtételére.

Tavasszal az itt telelő medvék elhagyják a park területét,csupán néhányan maradnak,500-1000 hektárra 1-2 medve,mert a hely nem alkalmas a táplálásukra.Sok az összefüggő erdőrész,kevés a tisztás és nem terem túl sok erdei gyümölcs.

A medvék másik telelőhelye a Hargita hegység,ahol a szakemberek szerint 10.000-13.000 hektáron megközelítőleg 100 példány telel ki a hét vadászterületen.Both József,a Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől elmondta,hogy a terület nagyon kedvező a medvék kiteleléséhez,csendes barlangokkal,odukkal. A hargita erdeiben a szakemberek értékelése szerint tavaly 800-1.000 fős volt a medveállomány,friss adatokkal majd a tavasz beköszöntével szolgálhatnak.

Forrás:voceatransilvaniei.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy