Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A prefektus által törvényszéken megtámadott memorandumok közül 38 törlésre került,3 ügy még folyamatban van

Hargita megye prefektusa törvényszéken támadta meg az összes autonómiáért benyújtott memorandumot amelyet a helyi önkormányzatok elfogadtak. Többségüket a törvényszék törölte, három ügy még folyamatban van.

A prefektus intézménye által szolgáltatott információk szerint 2014 óta 41 Hargita megyei helyi önkormányzat fogadta el azokat a Román kormányhoz és Parlamenthez benyújtott memorandumokat amelyekben egy népszavazás kiírását kérik egy saját alapokmánnyal rendelkező autonóm terület létrehozására,ahol a magyar is hivatalos nyelv .

Mind a 41 helyi tanácshatározatot törvényszéken támadta meg a megye prefektusa,Adrian Jean Andrei.38 esetben végleg törölték a dokumentumokat,3 esetben a per még folyamatban van.

A prefektus elmondta a sajtónak,hogy az ilyen kezdeményezések áthágják Románia törvényeit és alkotmányát,amit a Hargita megyei Törvényszék és a Marosvásárhelyi Fellebbezési Bíróság is bebizonyított.

Ha még ilyen kezdeményezésekre sor kerül a helyi önkormányzatok részéről azokra is az előbbiekhez hasonló sors vár.Az,hogy a törvényszék minden esetben a prefektusnak adott igazat csak kiemeli a törvény és az alkotmány megszegését,nyilatkozta Adrian Jean Andrei prefektus.

Hargita Megye Prefektusi hivatalának indoklásai között egy „székelyföldnek nevezett közigazgatási terület” létrehozására irányuló kérés megszegi az alkotmányt,amely erőteljesen kimondja,hogy Románia közigazgatásilag falvakból,városokból és megyékből áll.

A magyar mint kisebbségi nyelv hivatalosként való elismertetése ellentmond az alkotmány 13-ik cikkelyének,mely szerint:”Romániában a hivatalos nyelv a román nyelv.” Hivatkozás történik a Törvényhozó Tanács határozatára is,amely kedvezőtlenül bírálta a székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet azzal az indokkal,hogy a törvénytervezet egészében ellentétben áll az alkotmányos normákkal és elvekkel,a belső jogszabályokkal,nemzetközi jogrenddel”.

A bíróság által elfogadott dokumentumok arra is rámutatnak,hogy” helyi népszavazással nem dönthető el egy új közigazgatási terület létrehozása.Ez csak az alaptörvények alapján kiírt népszavazás útján,vagy a 3/2000 számú törvény 11-ik cikkelye alapján,a Parlamenttel való előzetes konzultációját követően, Románia elnöke által kiírt népszavazás útján történhet.”

Forrás:punctul.ro
Un comentariu la “A prefektus által törvényszéken megtámadott memorandumok közül 38 törlésre került,3 ügy még folyamatban van

  1. Mm

    E ok,si-a facut treaba.Daca mai eram pe vremea cand era prefect pus de UDMR sigur nu se intampla asa ceva, chiar daca e evident ca aia nu aveau cum sa decida ei autonomii inclusiv al unor zone in care populatia nu isi doreste asa ceva. Targu Mures are populatie majoritar romaneasca, la fel multe comune de pe Valea Muresului. Astia nu pot intelege ca pot trai si linistiti aici in mijlocul Romanie, pur si simplu nu vor.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.