A prefektus törvényszéki úton kéri annak a határozatnak a megszüntetését, amely a székely zászlót teszi a megye lobogójává

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei, a bírósághoz fordult azt kérve, hogy töröljék azt a határozatot melyben elfogadják a székely zászlót mint a megye zászlaját, azzal az indoklással, hogy ez a határozat több törvényt is megsért. A törvényszékhez benyújtott iratokban az áll, hogy ez a határozat több törvényes előírás és az alkotmány megsértésével született és nem veszi figyelembe valamennyi Hargita megyei polgár jogát és érdekeit”.
Az idézett forrás szerint az említett határozat azonos egy másik 2009-ben hozott határozattal, amelyet viszont a Maros megyei táblabíróság a 2690/R/26.09.2012 sz. határozatával véglegesen és visszavonhatatlanul törölt. Tehát a fellebbviteli bíróság határozata, miszerint a zászló csak egy nemzetet képvisel és nem a megye összes lakosát, jogerős és nem cáfolható meg semmilyen más határozattal.
„A bíróság (szm. Maros megyei táblabíróság) fenntartja, hogy ez a zászló egyetlen nemzetet képvisel és nem az egész közösséget, amelyet a törvény szerint képviselnie kellene. Következésképpen, amíg létezik egy végleges és visszavonhatatlan bírósági döntés a zászló törvényességét illetően mint megyezászló, addig nem cáfolható meg semmilyen más határozattal”, áll a Prefektusi Hivatal által a törvényszéknek átküldött iratokban.
Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei, arra kérte a bíróságot vegye figyelembe, hogy a jóváhagyott zászlón megjelenített szimbólumokkal a megyei tanács nem az egész megye közösségének nevében és érdekében járt el. „Megengedhetetlen, hogy a megyei tanács határozata ne legyen tekintettel Hargita megye valamennyi lakosának az érdekére, annál is inkább mivel az alkotmány rendelkezései értelmében minden polgár egyenlő a törvény és a hatóságok előtt, előjogok és diszkrimináció nélkül”- nyomatékosította a prefektus.
Hargita megye Tanácsa 2015 decemberi rendes ülésén többségi szavazattal elfogadta a székely zászlót megyezászlónak. Hasonló döntést hozott a testület 2009-ben is. A Borboly Csaba tanácselnök előterjesztette tervezet öt zászló-variánst javasolt, ezek közül a székely lobogót választották a megyezászlónak az önkormányzat képviselői.
Ion Proca liberális képviselő javasolta, hogy a lobogóra a helyi románságot jelképező tölgyfalevél is kerüljön fel, ezt azonban leszavazták. Az RMDSZ és EMNP képviselők újból úgy döntöttek, hogy a székely zászló legyen Hargita megye zászlaja.
Forrás: administratie.RO

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy