Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Elhunyt Farkas Árpád költő

76 éves korában, súlyos betegség után vasárnap este elhunyt Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A hírt internetes oldalán hétfőn közölte a Háromszék napilap, melynek csaknem két évtizeden át volt a főszerkesztője, közli az MTI magyar hírügynökség.

Farkas Árpád 1944 április 3-án született a Hargita megyei Siménfalván. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar szakán szerzett diplomát, majd rövid tanári pálya után 1968-tól a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Megyei Tükör alapító munkatársa volt. Már diákként kezdett publikálni a kor erdélyi magyar kulturális lapjaiban.

Első verseskötete, a Másnapos ének 1969-ben jelent meg, melyet további 13 könyv követett és öt román nyelvű fordítás.

1971-től a marosvásárhelyi Igaz Szó, az 1990-es névváltás után a Látó irodalmi folyóirat szerkesztőjeként, 1993-tól 2010-es nyugdíjba vonulásáig a Háromszék napilap főszerkesztőjeként dolgozott.

Munkásságát 1985-ben a Román Írószövetség prózadíjával, 1993-ban József Attila-díjjal, 2002-ben Balassi Bálint-emlékkarddal ismerték el. A Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki 2016-ban, 2018-ban kapta meg a Kossuth-díjat. 2019-ben Sepsiszentgyörgy önkormányzata Pro Urbe díjban, 2020-ban a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díjban részesítette.

Farkas Árpádot szerdán helyezik örök nyugalomra Sepsiszentgyörgyön, a szemerjai új református temetőben.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.