Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Acizii grasi trans din alimente, cele mai nocive grăsimi! A intrat în vigoare legea care privește limitarea acestora

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Începând de joi, 1 aprilie 2021, au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 182/19 august 2020 pentru stabilirea de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, a transmis organizația pentru protecția consumatorilor – InfoCons. 

Acizii grași trans sunt acizii grași cu cel puțin o legatură dublă neconjugată carbon-carbon, în configurație trans (AGT).

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață alimente cu un conținut de AGT de maxim 2 g/100 g de grăsime din conținut. Operatorii care nu respectă prevedrile legii pot fi sanctionați cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 lei și produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Cum poate identifica un consumator de pe etichetă unui produs care este cantitatea de acizi grași trans, dacă legea nu obligă operatorii economici să specific acest lucru pe etichetă?

  • Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare și evitați-le pe cele care conțin grăsimi hidrogenate.
  • Acolo unde nu sunt etichete cu ingrediente, pentru că alimentele nu sunt preambalate și deci producătorul nu este obligat să le eticheteze, încercați să consumați cât mai rar anumite categorii și așa nesănătoase: produse de patiserie/cofetărie, dulciuri cu cremă sau produse de fast food prăjite în grăsimi solide.

Conform ANSVSA, la jumătatea lunii februarie încă se instruia personalul împreună cu reprezentanții I.I.S.P.V. și se stabilea necesarul de materiale și consumabile pentru implementarea și validarea metodei de analiză ce determină prezența acizilor grași trans urmând ca să aloce fonduri necesare în acest sens.

InfoCons informează că va fi funcționabil un singur laborator de analiză pentru determinarea acizilor grași trans la nivelul DSVSA Buzău.

„În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, a declarat președintele InfoCons, Sorin Mierlea.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük