Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Írásbeli megállapodás az RMDSZ és az EMSZ között. Cél, a december 6-i választások és a Székelyföld autonómiája

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Szövetség megállapodást írt alá az erdélyi magyar közösség országos ügyeinek összehangolt képviselete és a parlamenti választásokon való együttműködés érdekében.

A megállapodást az RMDSZ részéről Kelemen Hunor elnök, az EMSZ részéről Mezei János, a Szövetség társelnöke írta alá.

A megállapodás leszögezi: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Szövetség közösen indul a 2020. december 6-án megtartott parlamenti választásokon, aminek értelmében az RMDSZ képviselőházi jelöltlistáin két befutónak számító helyet biztosít az EMSZ Országos Bizottsága által kijelölt személyeknek.

A felek megállapodtak abban, hogy együttműködnek a helyi tanácsokban oly módon, hogy a politikai konfliktusok ne akadályozzák bizonyos települések és közösségek fejlődését. Megállapodtak abban is, hogy “a megválasztott helyi tanácsosok révén feltárják és képviselik Erdély és régiói, különösen a Székelyföld és a Partium régió sajátos fejlesztési kérdéseit, gazdasági és közigazgatási helyzetét”.

A nemzeti politikát illetően a két párt vállalta, hogy a Parlament elé terjeszti a Székelyföld autonómia-statútumának tervezetét, amelyet egységként az RMDSZ parlamenti csoportja támogat. Ugyanakkor törvénycsomagot terveznek és terjesztenek elő a nemzeti szimbólumok és az anyanyelv szabad használatának biztosítása érdekében.

A megállapodás szövege elérhető ITT.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.