Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Román Rendőrség országszintű „Tűzijáték” akciója

 

A román rendőrség idén is folytatja „Tűzijáték” elnevezésű országos akcióját a pirotechnikai termékek jogi és magánszemélyek általi jogszerű felhasználására nézve.

2018 november 21- 2019 január 7-e között a rendőrség a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó jogszabályok be nem tartásából származó negatív kimenetelű események megelőzésére törekszik. Ebben az időszakban a pirotechnikai termékek forgalmazására engedélyezett kereskedelmi egységeknél, piacokon, vásárokon és bevásárlóközpontokban tartanak ellenőrzéseket és foganatosítanak intézkedéseket.

A román rendőrség emlékeztet arra, hogy tilos a közbiztonságot, a személyes biztonságot és a környezetet veszélyeztető, 2., 3. és 4. kategóriába tartozó pirotechnikai termékek (T1 és T2) és egyéb P2 típusú pirotechnikai termékek árusítása a nagyközönség számára, illetve ezek használata a nagyközönség által. Az engedéllyel rendelkező fizikai vagy jogi személyek csak a személyek, anyagi javak, állatok és a környezet biztonságát szolgáló intézkedések betartásával használhatnak pirotechnikai eszközöket.

Pirotechnikai eszközök jogtalan használata bűncselekménynek minősül és 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntethető.

Az 1-es és P1 kategóriába tartozó pirotechnikai cikkek árusítása 18 év alatti személyeknek, valamint a csak tűzszerész szakemberek által használható pirotechnikai cikkek árusítása a nagyközönség számára, három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.

Nem használhatók pirotechnikai cikkek az alábbi esetekben:

a)24:00-06:00 óra között, kivéve a helyi, országos vagy nemzetközi érdekeltségű események alkalmával, a helyi hatóságok engedélyével;

b)50 méternél kisebb távolságra a 4 emeletes épületektől, illetve 100 méternél közelebb a 4 emeletnél magasabb épületekhez;

c)500 méternél kisebb távolságra a magasfeszültségű berendezésektől, a folyékony vagy szilárd üzemanyag raktáraktól, gázberendezésektől;

d)a törvény által előírt távolságnál kisebb távolságra a tűz- vagy robbanásveszélyes kémiai vagy petrokémiai objektumoktól;

e)olyan helyeken, ahol fennáll a földcsuszamlás, lavina vagy kőomlás veszélye;

f)a közutakon, a gyalogjárókon és a nyílt tereken, ahol sok ember van;

g)500 méternél kisebb távolságra az erdőtől.

 

 

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük