Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Activități catehetice în Protopopiatul Miercurea-Ciuc

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, prin Sectorul catehetic și de activități cu tineretul de la nivel Eparhial şi cu sprijinul Părintelui Protopop Ionel Gheorghe Păncescu, în Protopopiatul Miercurea-Ciuc din judeţul Harghita se desfăşoară un amplu program catehetic, din care fac parte un număr mare de tineri dar şi de adulţi, program ce se desfăşoară în majoritatea parohiilor.

Astfel, în municipiul Miercurea-Ciuc, în preajma Praznicului Naşterii Domnului, s-a desfăşurat un proiect, în parteneriat cu Colegiul Naţional “Octavian Goga”, în cadrul căruia 6 copii au vizitat, împreună cu Pr. Prof. Florin Bănucu şi Prof. Ana Cimpoeşu, o familie nevoiaşă, dăruindu-le pachete conţinând hrană, dulciuri, jucării şi îmbrăcăminte. Aceeaşi profesori au coordonat şi grupul de 21 de colindători, cu care au colindat la Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi la principalele instituţii din municipiu. Totodată s-a desfăşurat şi proiectul „Biserica şi Şcoala” la care au participat 11 copii, iar la sfârşitul proiectului profesorii de Religiei au premiat participanţii cu iconiţe şi Cărţi de rugăciune.

La Centrul Cultural „Miron Cristea” și-n această perioadă, tinerii din municipiu s-au putut bucura de cursuri de muzică, pictură pe sticlă, meșteșuguri tradiționale românești, grafică, cateheză și limba italiană.

În Parohia Gheorgheni I, sub îndrumarea părintelui Antim Nan, se desfăşoară două programe catehetice, cu frecvenţă săptămânală. Primul proiect, intitulat “Hora culorilor”, constă în cursuri de pictură pe sticlă şi activităţi plastice conexe, atelier coordonat de doamna preoteasă Cosmina Nan, ajutată de doamna profesoară Alina Mandics, la care participă 33 de elevi ai Liceului Teoretic “Sf. Nicolae”. Lucrările apar în diferite expoziţii şi participă la diferite concursuri de profil. A doua activitate constă în desfăşurarea orelor de Canto, coordonate de profesorul Adrian Decean, unde 12 copii din Gheorgheni deprind tehnici muzicale, activitatea lor concretizându-se în diverse spectacole, cum ar fi “Decembrie dezgheaţă inimi” şi un spectacol dedicat zilei de 8 martie.

La Parohia Gheorgheni II se desfăşoară diverse activităţi, în cadrul unui cerc catehetic, cu frecvenţă săptămânală. Aici 32 de copii, sub îndrumarea preotului Elisei Vatamanu, coordonaţi de doamna prof. Simona Filip, învaţă să cânte la chitară şi la alte instrumente. Lucrarea principală a acestrui cerc catehetic este corul bisericii Naşterea Maicii Domnului, format din copiii ortodocşi care frecventează cercul catehetic, în număr de 15, care, conduşi de doamna preoteasă Mihaela Vatamanu, dau răspunsurile la Sfintele Liturghii în fiecare duminică. În preajma Praznicului Naşterii Domnului, preotul Elisei Vatamanu, însoţit de copiii din cercul catehetic, au colindat la principalelei nstituţii din oraş: Poliţie, Centrul de perfecţionare a pregătirii cadrelor Jandarmeriei Române, Primărie, Pompieri, Judecătorie, Societatea Profesională Notarială Dobrean, precum şi la principalele aşezăminte sociale: Azilul de bătrâni „Sf. Elisabeta”, Centrul de îngrijiri al persoanelor vârstnice Gheorgheni, Aşezământul de copii de tip familial “Sf. Anna”. De asemenea, în duminica de dinaintea Naşterii Domnului, după Sf. Liturghie, copiii din corul bisericii au fost premiaţi de Liga Studenţilor din Iaşi şi de Asociaţia “Calea Neamului” din Braşov, ocazie cu care parohia a fost vizitată de peste 60 de persoane din întreaga ţară. Pentru talentul lor, copiii din cercul catehetic al Parohiei Gheorgheni II, au fost invitaţi să cânte la diverse întruniri şi cenacle literare, cum ar fi Regalul de Folk şi Literatură Gheorgheni (1.12.2018), Bucuriile Zăpezii – Izvoru Mureşului (24.02.2019), unde au câştigat locul I, iar în ziua de pomenire a Sfinţilor 40 de Mucenici, 9 martie 2019, au vizitat parohia Breţcu, din judeţul Covasna, participând la un cenaclu dedicate tuturor martirilor şi eroilor români, bucurându-i pe românii de aici cu cântece patriotice şi pricesne româneşti.

Copiii din oraşul Bălan, sub îndrumarea preoţilor parohi Cristian Cristinoi şi Mircea Fărcaş, coordonaţi de Diac. Darius Mărcuş şi de Pr. Vlad Ganea, în calitate de profesori de Religie, au coordonat un proiect complex prin care, timp de două săptămâni, cu peste 300 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din oraş, care au participat la orele de Religie ţinute în biserica cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. În cadrul proiectului copiii au putut participa la Sf. Liturghie Arhierească, la care a slujit Preasfinţitul Părinte Andrei, ocazie cu care cei doi părinţi profesori au ţinut o cateheză despre ierarhia bisericească şi despre importanţa rânduielii în Biserică. Tot la Parohiile din  Bălan a avut loc în parteneriat cu Departamentul Eparhial pentru Cateheză și activități cu tineretul, „Seara Duhovnicească a filmului ortodox” fiind proiectat documentarul Trinitas TVPărintele Ilie Cleopa. 100 de ani de la naştere”. Beneficiari ai proiectului au fost 60 de persoane din Parohia Bălan, care au primit daruri din partea Centrului Eparhial, prin Asociaţia social-educativă “Andrei Şaguna”, care funcţionează în cadrul Sectorului Social.

La Parohia „Schimbarea la Faţă” din Odorheiu Secuiesc, s-au desfăşurat următoarel eactivităţi cu tinerii: În  Duminica premergătoare Praznicului Naşterii Domnului, înainte ca elevii să plece în vacanţă, s-a organizat un recital de colinde în Biserica „Schimbarea la Faţă”, după săvârşirea Sfântei Liturghii. Grupul de colindători a fost prezent în ultima săptămână de şcoală la reşedinţa Episcopiei Covasnei şi Harghitei, unde l-au colindat pe Preasfinţitul Părinte Andrei şi apoi i-au pus întrebări despre rolul şi misiunea Episcopiei în societate. Elevii au fost răsplătiţi cu dulciuri, calendare şi broşuri cu conţinut religios. În perioda Triodului, în cadrul orelor de religie se pune accent pe învăţăturile desprinse din lecturile biblice din Duminici şi pe cântările specifice Postului Mare (Cu noi este Dumnezeu, Doamne al puterilor, Cămara Ta Mântuitorule). Scopul cântărilor este ca elevii să participe activ, prin intonarea lor în cadrul slujbelor Bisericii. În cadrul unor ore de religie se împletesc cruciuliţe şi se încearcă rostirea unor rugăciuni în timpul lucrului. Pe lângă programa orei de religie, sunt trei eleve de la liceul „Marin Preda” care doresc să aprofundeze şi să mărturirească credinţa ortodoxă, prin participarea la olimpiada de religie de la Topliţa. Cu elevii claselor primare, se fac activităţi cu scopul de a-i iniţia în tainele credinţei şi cunoaşterii, precum: povestiri religioase, cântări, jocuri, învăţarea unor rugăciuni, cunoaşterea vieţilor unor sfinţi, cunoaşterea sărbătorilor, precum şi a modului prin care recunoaştem comportamentul unui creştin.

În colaborare cu Școala Generală „Theodor Chindea” din localitate, Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Voșlăbeni a desfășurat mai multe activități filantropice: confecționarea de decorațiuni pentru sarbătorile de iarnă, care au fost valorificate în scop caritabil, sumele rezultate fiind donate pentru sprijinirea copiilor de la școală. Ca în fiecare an, bătrânii și familial nevoiașe au beneficiat de o mică atenție din partea parohiei, constând în produse necesare traiului zilnic.

În Parohia Imper, acolo unde şcoala românească funcționează în incinta casei parohiale, cei șase copii români, prin implicarea părintelui paroh Ioan Lupu, se bucură de un frumos program catehetic, ale cărui roade se văd prin prezența nelipsită de la slujbele Bisericii a acestoara. Mai mult decât atât, copiii formează un cor care dă răspunsurile la Sf. Liturghie şi citesc  Proloagele, la momentul Chinonicului. În timpul vacanțelor școlare și a Marilor Praznice, numărul copiilor care participă la programul catehetic creşte prin întoarcerea acasă a copiilor mai mari sau a celor care îşi vizitează bunicii.

Sursa: episcopiacvhr.ro

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük