Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Igazság az úzvölgyi nemzetközi katonai temetőben történtekről

A román hősök sírkeresztjeit az úzvölgyi nemzetközi katonai temetőben fekete zsákokkal letakaróktól jött értelmetlen provokációt követően a románok mozgósították magukat és úgy döntöttek, hogy a hősök napja alkalmából eljönnek és tiszteletüket teszik ebben a temetőben nyugvó hőseik előtt.

Ahelyett, hogy a provokációt abbahagyták volna, a magyarok helyénvalónak látták leláncolni és lelakatolni a temető kapuját, hogy a románok ne mehessenek be. Nagyszámban a helyszínre érve a románok zárva találták a temetőkaput- és a specifikus román stílusban- ledöntötték a kaput láncostól, lakatostól. Kisebb csúnya szavas és lökdösődős eseményekre is sor került, de semmi kirívó, orvosi vagy a jelen levő csendőrök beavatkozását igénylő dolog nem történt.

A nyilvánvalóan számbeli kisebbségben jelen levő magyarok, politikusok és alkalmazottaik vagy közeliek, elálltak az élő láncos védelem gondolatától- csak nem tudjuk mit védtek- és indiánsorban elhagyták a helyszínt.

Lehet egyes magyarok azt remélték, hogy 10-20 román érkezik és megcsinálhatják a szokásos cirkuszt, de amikor meglátták a tengernyi román embert a román zászlókkal lelohadt a cirkuszi kedvük és elmentek. Amikor az esemény elkezdődött a magyarok visszahúzódtak és csend volt. Tehát nem volt semmilyen interetnikus háború, mint ahogy azt egyesek be akarják állítani, csak némi ellentmondás a tényleges esemény kapcsán. Ez az alábbi felvételen is látható.

A konfliktus kiterjedésében fő vétkesek egyes szélsőséges magyar politikusok, akik ahelyett, hogy közösségük számára valami hasznosat tennének, a hősök sírkeresztjeit fekete zsákokkal takarták le, ami rettenetesen irritálta a román hazafiakat. Ha a román hősök sírjait békén hagyták volna, a románok nem is tudtak volna ennek a temetőnek a létezéséről, de mivel szándékosan és ismételten provokálták őket, ilyen túlerővel érkeztek.

Miután a magyarok elmentek és az esemény kezdetét vette, a románok maximális tisztelettel beszéltek a magyar hősökről a ceremónia során, nem zaklatták a magyar sírokat, ellenkezőleg, virágot helyeztek a magyarok sírjaira.

Egyáltalán nem értünk egyet a vad viselkedéssel, mint a temetőkapu leszakítása (bár vitatható, a gesztus üzenet értékű- a románokat nem lehet láncra verni, bármennyire is szeretnék egyesek) vagy egyéb helytelen gesztussal a románok a részéről, de akik bezárták a temetőt, azoknál sincs minden rendben az emeleten, főleg, hogy előre be volt jelentve a románok jelenléte a megemlékező istentiszteleten.

Nagyvonalakban minden jó volt, a pillanat tele volt hazafiassággal, tisztelettel a temetőben nyugvó hősök iránt, nemzetiségüktől függetlenül, és a legintelligensebb dolog az volt, hogy a magyarok nem ragaszkodtak a temető bejáratának lezárásához, megelőzve ezzel egy értelmetlen konfliktust.

Iosub Robert
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük