Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Maros Vízügyi Igazgatóság: Speciális intézkedések magas vízállás idején

 

 

Február 19. és 22. között a Maros folyó és mellékfolyóinak felső vízgyűjtő medencéjében, Maros és Hargita megyében egymást követő sárga és narancssárga kódú meteorológiai és hidrológiai figyelmeztetések voltak érvényben csapadék és árvíz miatt.

A lehulló csapadék és a hótakaróból jelentős mennyiségű víz felszabadulása következtében minden folyónak rohamosan nőtt a vízhozama.

Ilyen körülmények között a nyilvántartott és nem nyilvántartott vízfolyások túllépték vízelvezető képességüket, ami jelentős problémákat okozott. Ugyanakkor több helyen faanyag, mezőgazdasági hulladék és csomagolóanyag tömítette el a hidak alját és az átereszeket, a nem nyilvántartott patakok eldugultak, az árkok és a lefolyók nincsenek karbantartva, az alulméretezett átereszek helyi árvizeket okoztak.

A védelmi feladatot ellátó hidrotechnikai művek teljes kapacitással és biztonságosan üzemeltek a teljes időszak alatt, a nyersvíz-szükséglet maradéktalanul biztosított volt.

A Maros Vízügyi Igazgatóság folyamatosan felügyelte és megfigyelte a vízfolyásokat, és beavatkozott a folyók lefolyási szakaszainak biztosításában, valamint a hidrológiai riasztások által megcélzott területeken rögzített kritikus pontok biztosításában.

Ebben a pillanatban a vízfolyások az árvízvédelmi kvóták alatt vannak, kivéve a Kisküküllőt a dicsőszentmártoni szakaszon.

  • információ és fotó: Maros Vízügyi Igazgatóság, Cosmin Pop mérnök, igazgatóVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.