Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az AFIR több mint 15 millió eurót bocsát a gazdálkodók rendelkezésére a termények, állatok és növények biztosítására

 

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség meghirdeti a Nemzeti Vidékfejlesztési Program 2014–2020 (PNDR 2020) 17.1 „Termékek, állatok és növények biztosítási díjai” alintézkedés finanszírozási kérelmeinek fogadási időszakát. A támogatási pályázat benyújtására 2022. augusztus 9. és december 16. között kerül sor.

Ebben a kiírási időszakban a zöldségágazatra (2021-hez kapcsolódó őszi és 2022-es tavaszi kultúrákra kötött kötvényekre) és az állattenyésztési ágazatra (2022-ben megkötött kötvényekre) lehet támogatási kérelmet benyújtani.

A 17.1. számú alintézkedés (sM) negyedik szakaszára rendelkezésre álló pénzügyi keretösszeg 15.260.041 euró. A támogatási kérelmek benyújtása a kiutalt keret kimerüléséig folyamatosan történik, azzal a lehetőséggel, hogy a harmadik kiírás befejezését követően fennmaradó, vagy átcsoportosítás eredményeként rendelkezésre álló összeggel kiegészíthető, ha van rá érdeklődés.

Az alintézkedés keretében nyújtott vissza nem térítendő állami támogatás a mezőgazdasági termelő (finanszírozást igénylő) által ténylegesen befizetett támogatható biztosítási díj értékének 70%-a.

Az sM 17.1-en keresztüli támogatáshoz a pályázóknak „aktív mezőgazdasági termelőknek” kell lenniük abban az évben, amelyre támogatást igényelnek. Ezenkívül a gazdálkodóknak a jogosultsághoz biztosítási szerződést kell kötniük egy biztosítóval a 2020. évi PNDR alintézkedési Táblázatban meghatározott támogatható kockázatokra, amely kiterjed minden azonos növényfajtával megművelt területre / a teljes állatállományra az üzemen belül, és vállalja a biztosítási díj teljes értékének megfizetését a szerződésben meghatározott összegben és feltételekkel.

A biztosítási szerződés tárgyát képező elszámolható kockázatokat általánosan a Pályázati útmutató 5. sz. mellékletben találhatók. Ezek között megemlítjük: a kedvezőtlen éghajlati jelenségeket (szárazság, árvizek, jégeső, fagy stb.), a növényekre ártalmas karantén organizmusokkal való fertőzöttséget a módosított és kiegészített 563/ 2007-es kormányrendelet értelmében.

A 2013/1305-ös szabályzat 37-es cikk rendelkezései szerint állatbetegségek is támogathatók, amelyek nem tartoznak más, európai vagy nemzeti finanszírozású programon keresztül kompenzáció alá (szarvasmarha-tuberkulózis, szarvasmarha-brucellózis, juh- és kecskebrucellózis stb.).

„A 17.1-es alintézkedés nagyon nagy lehetőség az éghajlati jelenségek negatív hatásainak korlátozására, különösen a csapadékhiány szempontjából bonyolult év kapcsán. A pályázók által a 17.1-re eddig benyújtott támogatási kérelmek egy része a „szárazság” kockázatot magában foglaló kötvényekhez kapcsolódó biztosítási díjak visszatérítésére is vonatkozik. 1326 támogatási kérelmet kaptunk összesen 26,7 millió euró értékben. Az aszályveszély kötvények rendezésére irányuló finanszírozási kérelmek 262 478 hektáros területre vonatkoznak” – mondta Dorin Opreanu, az AFIR vezérigazgatója.

A 17.1-es alintézkedés finanszírozási kérelmek benyújtása online, a www.afir.info oldalon, a Pályázati Útmutató és a kapcsolódó mellékletek előírásai szerint, 2022. augusztus 9-én 9:00 órától történik. A pályázatok beadási határideje 2022. december 16, 16:00 óra.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.