Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

A Regionális Központi Fejlesztési Ügynökség munkamegbeszélése Csíkszeredában

 

Augusztus 4-én, Csíkszeredában, a Megyeháza Amfiteátrum termében került sor az első megyei szintű munkamegbeszélésre a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) szervezésében, amelynek során megvitatták az új, 2021-2027-es Regionális Operatív Programot (POR 2021-2027). Hargita Megye Tanácsa stratégiákat dolgozott ki erre nézve a 2021-2027-es időszakra annak érdekében, hogy finanszírozást szerezzenek a fő ágazatokat lefedő projektek portfóliójához.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy kiemelt fontosságú a Sapientia Egyetem kutatócsoportjával és más kutatókkal folytatott együttműködés, amely hasznos eszköz lehet mindenkinek, aki vállalkozást indít vagy műhelyt nyit. Ilyen módon a gazdasági hatékonyság növelése érdekében fontos pénzeszközök lehívása az Európai Uniótól.

-Vállalatok és műhelyek létesíthetők, amelyek innovatív módon nagy haszonnal járnak. A magas szintű kutatás felhasználható olyan innovatív beruházásokra, amelyek az oktatási hozzájáruláson túl a magasabb jövedelmet is biztosítják – mondta a Hargita megyei tanács elnöke.

Hargita Megye Tanácsa a Sapientia Egyetemmel együtt uniós pénzeszközöket pályáz meg a gazdaság hatékonyságának növelése érdekében

Hargita megyében, a Sapientia Egyetemmel és a Vadgazdálkodási és Hegyvidéki Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Intézettel együttműködve, a kutatók magas szintű oktatási hozzájárulásával, megoldásokat és technológiákat lehet kidolgozni az élelmiszeripar és a fafeldolgozás hatékonyságának fokozására. Abban a reményben, hogy sok kis- és középvállalkozás érdeklődést mutat, fel lehet vázolni egy üzleti elképzelést, amely egy egyetem kutatási és fejlesztési képességét használja fel, és amely szokatlan versenyelőnyt biztosíthat.

-Az integrált kutatási és innovációs projektek célja a régióban működő kis- és középvállalkozások megvalósításának és fejlesztésének megkönnyítése, amelyek képesek lesznek részesülni a technológiák, az infrastruktúra és az üzleti szolgáltatások előnyeiről az egyetemekkel, az állami intézményekkel és más üzleti partnerekkel együttműködésben. Az integrált inkubációs központ egyesíti a technológiai és kutatóközpont jellemzőit, támogatva a fiatal vállalkozók piacra lépését, a termékek és szolgáltatások fejlesztését, valamint az eredmények alapján végzett piaci tesztelést. A projekt három pillérre épül: alkalmazott kutatás, alapkutatás és inkubátorok az innováció és a technológia átadására. Partnerünk ebben a projektben a Sapientia Egyetem kutatói.

A Hargita Megyei Tanács elnöke szerint a partnerekkel együtt mintegy 9 millió eurós projektre szeretnének pályázni.

Borboly Csaba elmondta, hogy a mai munkaértekezlet megerősíti a sikeres verseny jövőbeli megnyerését. A kutatólaboratóriumokban dolgozó fiataloknak esélyük lehet arra, hogy hazatérjenek Csíkszeredába. “Együtt kell dolgoznunk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fiatal érezze, hogy otthon szükség van rájuk, és meg fogjuk adni nekik a feltételeket, de ehhez EU-támogatásra van szükségünk, hogy ez a cél megvalósuljon”- tette hozzá.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük