Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Pénzügyi támogatás a talajszárazság által sújtott gazdálkodók számára

A Kormány 2022. november 17-i ülésén sürgősségi rendeletet fogadtak el egy állami pénzügyi támogatási rendszer létrehozásáról azoknak a mezőgazdasági termelőknek a támogatására, akiknek a 2021 őszén telepített növénykultúráit a talajszárazság sújtotta. Ez a jogszabály részben kompenzálja a 2021 őszén mezőgazdasági területeket megművelő termelők kárát, amelyet a talajszárazság okozott.

A program megvalósításához szükséges pénzügyi forrás 365,6 millió lej, amelyet az állami költségvetésből biztosítanak, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2022-es költségvetésén keresztül.

A Sürgősségi Helyzetek Operatív Központja által a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumon  belül végrehajtott, a terméskár megállapításáról és felméréséről szóló nyilvántartásban szereplő információk központosításának eredményeit követően több mint 16 ezer gazdálkodót, és 2021 őszén telepített, kb. 250.000 hektárnyi növénykultúrát, különböző mértékben (30-100%) sújtott a talajszárazság.

Az állami támogatásként hektáronkénti egységes pénzügyi támogatás formájában nyújtott kompenzáció minden egyes érintett növényre vonatkozóan az elszámolható kiadások legfeljebb 40%-át teszi ki, illetve az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kutatóintézet (ICEADR) által a 2021-2022-es betakarítási időszakra vonatkozó növénykultúrák kerettechnológiáiban előírt technológiai költségek maximum 40%-a.

Az egységes pénzügyi támogatás összege legfeljebb 1500 lej/ha 100%-os károkozási mértékhez kapcsolódik, amelyet a kárfelmérésről és -becslésről szóló jegyzőkönyv előír.

Az okozott károk felmérése érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálatot, valamint a “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” Mezőgazdasági és Erdészeti Tudományos Akadémiát felkérték, hogy készítsenek elemzéseket az éghajlati mutatók hatásáról a termés alakulására a 2022-ben az extenzív mezőgazdasági területeken megnyilvánuló talajtani aszály körülményei között.

Működésbe léptek a mezőgazdasági miniszter és a belügyminiszter által közösen jóváhagyott, utólag módosított és kiegészített 97/63/2020-as közös rendeletével jóváhagyott, a talajtani aszály hatására kialakuló veszélyes meteorológiai jelenségek okozta veszélyhelyzetek kezelésére vonatkozó szabályzat előírásai.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.