Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szerdán, március 1-jén megszólalnak a szirénák Hargita megyében. A lakosságot arra kérik, hogy ne pánikoljon

 

2023 március 1-jén, szerdán Hargita megyében, de országszerte is, 10:00 és 11:00 óra között lakossági riasztógyakorlatra kerül sor, „Szerdai szirénák” címen, az akció része a „Polgári Védelmi Hét” alkalmából szervezett megelőző tájékoztató rendezvényeknek.

A Hargita Megyei „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége bejelenti, hogy 2023. március 1-jén 10:00 és 11:00 óra között újraindul a lakossági riasztási gyakorlat, az értesítési, figyelmeztető és riasztórendszer tesztelésére, ellenőrzésére. Az esemény része a „Polgár Védelmi Hét” alkalmából szervezett megelőző tájékoztató rendezvényeknek és egybeesik a Polgári Védelem Világnapjával. A fent említett időszakban Hargita megye mind a 67 területi- közigazgatási egységében megszólalnak a szirénák.

A lakosságot arra kérik, ne essen pánikba, a gyakorlat célja felkészítés egy esetleges vészhelyzetre. A szirénapróbákra azért van szükség, hogy a alakosság ismerje a jelzéseket és azok jelentését.

Megemlítjük a négy szirénahangot, ami a lakosságnak ismernie kell:

-Katasztrófariasztás: ötször egymás után megismételt, egyenként 16 másodperces hangjelzés, közte 10 másodperces szünettel

-Légi előriasztás: háromszor egymás után megismételt, egyenként 32 másodperces hangjelzés, közte 12 másodperc szünettel

-Légi riasztás: tizenötször egymás után megismételt, egyenként 4 másodperces hangjelzés, közötte 4 másodperc szünettel

-Riasztások feloldása: egy egyenletes, 2 perces hangjelzés

Javasoljuk az állampolgároknak, hogy maradjanak nyugodtak, és kövessék a Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelősége és a helyi közigazgatási szervek által küldött tájékoztatást.

  • Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.