Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Alături de pompierii harghiteni, la ceas de sărbătoare

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

În fiecare an, la 13 Septembrie, pentru pompierii români este zi de sărbătoare, moment cu o semnificaţie deosebită în conştiinţa salvatorilor de profesie, dată la care, acum 174 de ani, în Dealul Spirii, Compania de Pompieri Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu preţul vieţii trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, venite să înăbuşe idealurile Revoluţiei Paşoptiste de la 1848.
Pompierii harghiteni vă invită să fiți alături de ei la manifestările prilejuite de Ziua Pompierilor din România și Ziua Informării Preventive–Marți, 13.

 Pentru celebrarea acestui moment de mare însemnătate, care stă la baza identităţii instituţionale,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita va organiza o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria, istoria îndelungată a armei pompierilor şi să ateste dubla semnificație a zilei de 13 Septembrie: împlinirea a 174 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi Ziua Informării Preventive, Marți, 13. 

Astfel, în data de 13 septembrie 2022, începând cu ora 10,00, pe platoul central din municipiul Miercurea Ciuc, se va organiza un ceremonial militar şi religios, urmat de prezentarea mesajelor adresate cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”, ocazie cu care va avea loc un moment festiv în cadrul căruia vor fi înaintate în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad unele cadre militare care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită.

Va urma o paradă militară a efectivelor de pompieri şi prezentarea tehnicii de intervenţie specifică structurilor profesioniste și voluntare pentru situaţii de urgenţă – vor defila, prin faţa asistenţei, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita şi ale Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

 Activităţile se vor încheia cu prezentarea unor exerciţii demonstrative ale forţelor de intervenţie specifice tipurilor de risc existente la nivelul zonei de competenţă.

Deoarece anul acesta 13 Septembrie este într-o zi de marți, vom marca și Ziua Informării Preventive, iar specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire vor organiza un punct de informare preventivă, unde vor fi distribuite pliante şi broşuri, cu reguli și măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, dar și materiale referitoare la campaniile naționale de educare și informare publică derulate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pentru cinstirea memoriei predecesorilor care au scris cu litere de foc istoria, pompierii militari vor depune coroane şi jerbe de flori la monumentele din județ, dedicate salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER. Astfel, vor avea loc ceremoniale de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sandor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti și la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernes Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

De asemenea, tot marți, 13 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 15.00, subunităţile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru cunoaşterea activităţilor şi misiunilor acestei arme. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite de pompieri în misiunile operative și vor afla informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

La ceas de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă « Oltul » al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri, purtând mai departe crezul „Audacia et devotio!

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.